latinica  ћирилица
15/05/2015 |  19:43 | Аутор: Вечерње новости

Газирана пића узрокују болести

Више нема сумње да газирана пића изазивају гојазност, дијабетес, депресију, проблеме са костима и зубима, а није рјешење ни узимање њихових дијеталних замјена јер су и вјештачки заслађивачи штетни.
Газирани сок - Фото: илустрација
Газирани сокФото: илустрација

Упркос упозорењима љекара, тешко је одољети газираним пићима. Слатка су, освјежавају, поготово у љетњим данима, а одлична су послије обилног оброка. Ипак, много је разлога зашто би требало да ограничите њихов унос.

Гојазност, дијабетес, депресија, проблеми са костима и зубима - само су неке од могућих посљедица. Ни дијетална замјена вашег омиљеног напитка није добра. Студије показују да су њихови љубитељи чак гојазнији од оних који пију обично пиће. Вјештачки заслађивачи изазивају појачано лучење инсулина због чега тијело почиње да таложи масти.

Осим тога, вјештачки заслађивачи имају интензивнији укус од шећера, тако да ће временом бити умртвљено ваше чуло укуса. Такође, неки људи примијетили су појачане главобоље и мигрене, које су престале кад су прешли на здравије напитке, попут воде.

Лимунска киселина је кривац за ружнији осмијех - студија објављена у магазину "Општа стоматологија" установила је да корисници кокаина, метамфетамина и газираних пића имају исти ниво оштећења зуба.

Пате и кости, да ли због фосфора или чињенице да људи пију газирано науштрб других, хранљивијих напитака, попут млијека, још није установљено.

Дугогодишњи корисници који пију више од четири лименке дневно имају 30 посто већу шансу да оболе од депресије. А само једно дијетално газирано пиће дневно повећава ризик од дијабетеса за 36 одсто.