latinica  ћирилица
14/05/2015 |  16:08 | Аутор: СРНА

ДНК се мијења са промјеном годишњих доба

Научници тврде да се са промјеном годишњих доба мијења и наш ДНК?! Кад дође до "инфламације", односно упале у тијелу, то значи да организам покушава да уклони штетне твари и почне процес оздрављења.

Научници са Универзитета Кембриџ открили су да се "инфламација" појављује у вријеме промјене годишњих доба те да се приликом тог процеса мијења и ДНК.

Петина наших гена, који се налазе у крвним ћелијама, пролази кроз сезонске промјене и због тога другачије реагују на организам у одређеним дијеловима године.

Иако се гени најчешће сматрају константним, многи процеси у организму зависе од тога који гени управљају тијелом и у којим случајевима реагују на ДНК.

Током зиме крвне ћелије стварају гушћи спој имунолошких "респондера", док љети венама колају хормони задужени за сагоријевање масноћа, грађу тијела и задржавање текућине.

Према анализи, у крвним ћелијама чак 5.000 гена показује одређене промјене!

Научници су знали да постоје гени који мијењају своје дјеловање током дана, а онда су схватили да би се такви процеси могли догађати током цијеле године.

Свака ћелија у нашем тијелу има исти генетски код, али је специјализована за одређени дио генетског кода.

Научници су се фокусирали на бијела крвна зрнца, који су заслужне за рад имунолошког система.

Упала је одговор тијела на неку штету која се догодила, а управо током зиме људи су рањивији и подложнији прехладама, а тиме и упалама. Тада се јављају "инфламације" - преносе научни портали.