latinica  ћирилица
11/05/2015 |  19:29 | Аутор: Б92

Да ли је кафа штетна за труднице?

Труднице које уносе кофеин, чак и уколико пију само шољу кафе дневно, изложене су већем ризику од рађања дјетета недовољне тежине, упозоравају британски стручњаци са Лестерског универзитета.

Осим на труднице кафопије, ово упозорење се односе и на оне будуће мајке које пију чај, газирне напитке, чоколаду и неке лијекове који се добијају на рецепт.

У ранијем истраживању ове године, амерички стручњаци су упозорили да су труднице које пију двије и више шоља кафе дневно под двоструко већим ризиком од побачаја од оних које избјегавају кафу. Што се тиче беба које се роде са недовољном тјелесном тежином, оне су кад одрасту изложеније разним болесним стањима, као што су повишен крвни притисак, дијабетес и срчани проблеми.

Британски стручњаци су обавили истраживање на 2.645 жена, просјечне старости 30 година, које су биле између осме и дванаесте недјеље трудноће. Просјечан дневни унос кофеина ових жена био је 159 милиграма, што је у Британији испод препорученог нивоа од 200 милиграма.

Установљено је да је дејство кофеина на раст плода у сличној мјери неповољно као и дејство алкохола. Наиме, код трудница које пију једну до двије шоље кафе дневно (односно између 100 и 199 милиграма кофеина) ризик од рађања недовољно тешког дјетета повећава се за 20 одсто у односу на оне које пију мање од 100 милиграма кофеина.

Код трудница које пију двије до три шоље кафе дневно (односно 200 до 299 милиграма кофеина) тај ризик је био већи за 50 одсто.

Савјет британских стручњака је да се још уочи зачећа и током цијеле трудноће максимално ограничи унос кофеина и да он по могућности не прелази 100 милиграма дневно.