latinica  ћирилица
11/05/2015 |  13:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Да ли сте Ви, докторе, визионар или будала?

Италијански неурохирург Серђо Канаверо изјавио је у интервјуу њемачком таблоиду "Билд" да 2017. године жели да пресади људску главу и да за финансирање својих идеја жели да приволи фондацију најбогатијег човјека на свијету, Американца Била Гејтса.
Др Серђо Канаверо планира трансплантацију људске главе (Фото: East News) -
Др Серђо Канаверо планира трансплантацију људске главе (Фото: East News)

"Да ли сте Ви будала, докторе Канаверо", питао је "Билд" овог неурохируга који у љекарским круговима, како се наводи, важи и за пионира и за великог чудака.

"Ако сам ја луд, онда је такав и један број најугледнијих хирурга свијета. Они сви желе заједно са мном да изведу операцију и да пишу историју", одговорио је Канаверо и описао операцију пресађивања људске главе.

Глава једног тјелесно неизљечиво болесног човјека требало би, према ријечима Канавера, да се пресади на тијело једног донора, који је мождано мртав.

Оба организма би, при том, сматра овај неурохирург, морала да буду екстремно охлађена и са ултраоштрим медицинским оруђем раздвојена од кичме, како би се могућа штета држала на најмањем нивоу. Пошто би се глава пресадила, онда би тијело донатора било више седмица у вјештачкој коми, како би срастање било што боље, а електроде би, при томе, како је објаснио доктор, требало да симулирају нервна влакна.

"Руси су Јурија Гагарина послали у свемир, Американци Нила Армстронга на Мјесец... њихове шансе да преживе биле су много лошије", бранио је своју идеју доктор, који најављује да 2017. године жели да оперише и да му је за то потребан тим од 150 људи и буџет од 15 милиона долара.

"Постоји више љекара који желе да учествују... за финансирање желим да придобијем фондацију Била Гејтса", рекао је Канаверо, нагласивши да жели да оперише у Америци или, ако би било забрањено, онда у Кини.

Доктор каже да већ има и главу за ту операцију и да је ријеч о Валерију Спиридонову, 30-годишњем паралисаном Русу.

"Онај ко Валерија жели да одговори од те операције, савјетујем му да 24 сата сједи у његовим инвалидским колицима и води његов живот", каже Канаверо.

За сада, постоје трансплантације главе на мишевима, пацовима, псима и мајмунима.

"Постоје пацови који поново могу да ходају", рекао је Канаверо и указао да, међутим, постоји проблем што ниједна експериментална животиња не преживи дуже од 20 дана.

На питање "Билда" да ли има моралну дилему, доктор каже да нема.

"Не, ја сам механичар", рекао је Канаверо.