latinica  ћирилица
08/05/2015 |  16:45 | Аутор: АП

Рођена прва беба по методи "дјеце са 3 родитеља"

Дјечачић Зејн Раџани, рођен прије 22 дана у Торонту, прва је беба рођена захваљујући контроверзној митохондријалној методи која подразумијева модификовање ДНК ин витро методом
Зејн - дијете са три родитеља - Фото: B92
Зејн - дијете са три родитељаФото: B92

Наташа и Омар Раџани више од 4 године покушавали су да постану родитељи. Обесхрабрени неуспјехом, коначно су се опредијелили за метод вантјелесне оплодње.

Али Наташине јајне ћелије већ су у неку руку биле старе - настанак трудноће спречавао је њихов слаб квалитет. Овај проблем уобичајена је појава код жена: што је жена старија, мање су шансе да ће успјети да остане у другом стању.

Да би се избјегла могућност рађања дјетета с митохондријском дисфункцијом, љекари су одлучили да примијене нову технику митоходријске замјене, исту ону која је већ дуже предмет жестоких дебата на подручју Велике Британије и САД.

Ове расправе односе се на стварање "дјеце са 3 родитеља", али је иста техника примијењена и у овом случају, с тим што Зејн има само два родитеља.

Овај процес укључује замјену митохондрија старије јајне ћелије митохондријама из матичних ћелија у ткиву јајника, од којих касније настају јајне ћелије. Захваљујући методи митохондријске замјене, старија ћелија понаша се као млађа, повећавајући шансе за успјешност третмана вантјелесне оплодње.

До сада су за замјену коришћене митохондрије треће особе, али нове митохондрије у овом случају биле су Наташине, исто као и јајна ћелија.

За разлику од једног одрживог ембриона који нуди традиционални метод вантјелесне оплодње, нова техника нуди четири. Једно од тих јајашаца постало је Зејн, а остала су замрзнута за случај да Наташа и Омар пожеле да имају још дјеце.

Зејн је прва од 8 беба које ће до овог љета бити рођене захваљујући примјени нове технике. С обзиром на то, да се сматра генетском терапијом, ова метода је илегална у САД, мада амерички магазин Тајм наводи да би велики број успјешних случајева могао да наведе америчку Управу за храну и лијекове (ФДА) да поново размотри своју одлуку.