latinica  ћирилица
05/05/2015 |  20:27 | Аутор: Б92

ЦГ: Исељавање забрињава власт

Чланица црногорске владајуће коалиције, СДП Ранка Кривокапића, затражила је од владе да почне да се бави масовним исељавањем грађана са сјевера државе.

Подржава је и опозиција, док премијер Мило Ђукановић каже да не постоји податак који показује да је тај проблем узнемирујући, али да ће Влада пратити даљи ток тог проблема.

СДП је затражила да Влада објави које ће мере с тим у вези предузети као и да се овим проблемом приоритетно позабави и државни парламент, пренео је портал ЦдМ.

"Влада Црне Горе хитно треба да обавести јавност колико је грађана из северног дела државе од почетка године до сада отишло у друге земље и које, колико њих се иселило у односу на прошлу годину као и колико је укупно грађана напустило ту регију прошле године", казао је посланик те странке у парламенту Дамир Шеховић.

Црногорски медији објављивали су протеклих дана забрињавајуће податке невладиног сектора по којима се за четири мјесеца ове године иселило око 3.500 особа, углавном у државе Бенелукса, уз образложење да "морају спасавати своје породице од глади", да годинама већ немају посао и да на том подручју "не виде перспективу".

Предлог СДП подржала је и опозиција а у реаговању Социјалистичке народне партије  се истиче да је невјероватно и парадоксално да је управо сјеверни део земље, односно мање развијена регија, она која располаже с највише ресурса и компаративних предности.

"Сурова црногорска привредна ситуација, глад, немаштина, непостојање основних услова за достојанствен живот, натјерали су више хиљада грађана, без обзира на вјерску и националну опредјељеност, да спас траже далеко од својих огњишта", навели су из СНП.

Ова опозициона странка оцијенила је да ће, не буду ли представници већине у црногорском парламенту одговарајуће реаговали на ту појаву, то бити кључна потврда да се ради о системском онемогућавању достојних услова за живот грађана у овом дијелу земље.

Они су зато позвали власт да учини све што је у њеној моћи да би се зауставио "привредни прогон" са сјевера Црне Горе.

Коментаришући исељавање људи са сјевера, премијер Мило Ђукановић је рекао да то није проблем који се негдје посебно евидентира.

"Када је у питању емиграција, нигдје није поменута Црна Гора и не постоји податак који показује да је тај проблем узнемирујући. Пратићемо даљи ток тога проблема", поручио је Ђукановић.

О тој теми било је ријечи и 24. априла на Премијерском сату када је шеф посланичког клуба Бошњачке странке Алмер Калач питао Ђукановића шта ће Влада учинити да заустави ту појаву.

Он је тада казао да је сагласан да је потребно направити низ корака и поновио да треба радити на економском развоју и стварању нових радних мјеста, подсећа портал.

Премијер је, ипак, мишљења да се, иако сјевер Црне Горе карактерише већи број одсељених него досељених лица, посљедњих година биљежи тренд смањења негативног миграционог салда.