latinica  ћирилица
05/05/2015 |  19:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Почиње 56. Бијенале умјетности у Венецији

Најзначајнија смотра савремене умјетности у свијету, Бијенале умјетности у Венецији почиње сутра за учеснике и људе из струке, док ће публика моћи да га погледа од 9. маја до 22. новембра.
Венеција - експонат Србије (фото:msub.org.rs) -
Венеција - експонат Србије (фото:msub.org.rs)

Бијенале умјетности у Венецији почиње сутра за учеснике и људе из струке, док ће публика моћи да га погледа од 9. маја до 22. новембра.

У свом 56. издању Бијенале одговора на тему "Све будућности свијета" и на њему учествује 136 умјетника из 53 земље које је умјетнички директор Оквуи Енвезор одабрао за централну изложбу.

У Павиљону Србије, чији је комесар Лидија Мереник, представиће се Иван Грубанов пројектом "Уједињене мртве нације", а отварању ће 7. маја присуствовати делегација Министарства културе и информисања Србије на челу са министром Иваном Тасовцем.

Грубанов је за Венецијанско бијенале припремио подну инсталацију која је изведена на читавој површини пода Павиљона и коју чине материјални остаци перформативног процеса излагања дејству мјешавине хемикалија и боја 100 државних застава, земаља које су престале да постоје у 120 година дугој историји Бијенала у Венецији.

Инсталација подразумијева излагање застава и њихових отисака, груписаних на поду тако да буде јасна њихова каузална веза.

Међу земљама које први пут учествују на Бијеналу су Гренада, Маурицијус, Монголија, Мозамбик и Сејшели, док неколико земаља учествује послије дужег одсуства - Еквадор, који се посљедњи пут представио 1966. године, Филипини (1964) и Гватемала (1954).

Међу земљама чији павиљони традиционално изазивају највећу гужву је француски, у којем ће умјетник Селест Бурсије-Мугено, познат и као музичар, представити пројекат "Револуције".

Међу учесницима је поново и Ватикан, а међу павиљонима са највећим бројем учесника су јерменски, костарикански, ирански, као и павиљон Уједињених Арапских Емирата.

Међу 136 умјетника и колектива које је Енвезор позвао на централну изложбу, која ће бити одржана у главном павиљону Ђардинима и дијелом у Арсеналу, биће чак 88 који први пут учествују на Бијеналу у Венецији.

За Златног лава надмеће се и низ високопрофилисаних умјетника на свјетској сцени, међу којима су Кристијан Болтански из Париза, Џереми Делер из Лондона, Роса Барба из Берлина, Коко Фуско из Њујорка, Александер Клуге из Минхена, Стив Меквин из Британије, Кутлуг Атаман из Турске, Оскар Муриљо из Колумбије, Мика Ротенберг из Аргентине, амерички умјетник Брус Науман, који живи у Новом Мексику и умјетница Сара Сзе која је излагала у америчком павиљону 2013.

На централној изложби ће бити представљена и дјела Харуна Фароцког (1944-2914) из Њемачке, Криса Маркера (1921-2012) из Француске, Роберта Смитсона (1938-1973) из САД и других.

Кустос 56. Бијенала Енвезор је из Нигерије, а живи и ради у Њемачкој и одабрао је чак 35 умјетника афричког поријекла, којима Бијенале придаје посебну пажњу посљедњих година, између осталог, и додјелом награда.

Предсједник Бијенала у Венецији је Паоло Барата, а организатори су најавили 44 пратећа догађаја на којима ће се представити непрофитне националне и интернационалне организације и институције.