latinica  ћирилица
05/05/2015 |  18:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Могућ пуч у Саудијској Арабији?

Нови кораци које преузео краљ Салман бин Абдел Азиз ал-Сауд могли би да доведу до политичке олује у краљевству Саудијске Арабије, пише британска штампа.
Саудијска Арабија - Фото: REUTERS
Саудијска АрабијаФото: REUTERS

Разлог за евентуалне политичке потресе унутар саудијских владајућих кругова или чак могући пуч, долази након што је краљ Салман 30. априла издао декрет којим саудијски краљевски суд почиње преузимање суда престолонаследника и министра унутрашњих послова, Мохамеда бин Најефа, пише британски магазин Intelligence review Јаne's.

Овим потезом одузима се административна моћ суду престолонаследника који се ставља под контролу замјеника престолонаследника, који је син краља Салмана.

Краљ је, такође, издвојио државну нафтну компанију "Сауди Армако" из министрарства за нафту, а тај процес надгледаће његов син, који се налази на челу Савјета за економске и развојне послове.

- Брзина којом краљ Салман спроводи водеће структурне промјене у политичком естаблишменту Саудијске Арабије је незабиљежена - наводи британски магазин.

Лист оцјењује да би одлука краља од 28. априла о уклањању престолонаследника Абдула Азиза бин Сауда као првог у реду за престо и постављење принца Мохамеда бин Најефа на његово мјесто, као и промовисање краљевог сина за замјеника престолонаследника, могла да узнемири сина покојног краља Абдулаха Митеба, који контролише саудијску Националну гарду.

Краљ Салман, који је преузео престо у јануару 2015, заједно са својим сином замјеником престолонаследника Мухамедом бин Салманом, очигледно покушава да консолидује моћ.

Све ове политичке промјене могле би да доведу до ризика да војне снаге лојалне краљу буду стављене насупрот војника лојалних принцу Митебу и бин Најефу, закључује магазин.