latinica  ћирилица
05/05/2015 |  18:47 | Аутор: СРНА

БиХ ће моћи да извози млијеко у Унију

Канцеларија за храну и ветеринарство ЕУ /ФВО/ из Даблина одобрила је свих шест тачака из Акционог плана Министарства спољне трговине и економских односа БиХ и Канцеларије за ветеринарство БиХ у вези са испуњавањем услова за извоз млијека у ЕУ, укључујући и посљедње двије које нису биле испуњене.
Мљекаре у Српској - Фото: СРНА
Мљекаре у СрпскојФото: СРНА

ФВО је о томе обавијестила надлежне институције у БиХ.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић сутра ће тим поводом одржати конференцију за новинаре, с почетком у 12.00 часова, најављено је из ресорног министарства.

БиХ је 10. априла доставила одговор ФВО да намјерава испунити преостала два услова за извоз млијека у земље ЕУ. Та два услова се односе на успостављање централног одговорног тијела за контролу квалитета млијека које се може извозити из БиХ у ЕУ, те самог квалитета сировог млијека.

Шаровић је тада изјавио да је у одговору наведено да ће централно одговорно тијело за контролу квалитета млијека које се може извозити из БиХ у ЕУ бити Канцеларија за ветеринарство БиХ.

Кад је ријеч о квалитету сировог млијека, он је напоменуо да ФВО својом препоруком жели да БиХ одвоји квалитет од неквалитета.

Према његовим ријечима, то значи да свјеже помужено млијеко приликом контроле не може у себи да садржи више микроорганизама од стандарда које тражи ЕУ.