latinica  ћирилица
05/05/2015 |  18:16 | Аутор: Б92

Зашто Џонг Ун неће у Москву?

Амерички ЦНБЦ пише да је пријатељство Москве и Пјонгјанга доведено у питање након што је Ким Џонг Ун, лидер Сјеверне Кореје, одустао од учешћа на паради у Москви, 9. маја.

Ким Џонг Ун, који је на мјесто лидера дошао 2011. године, након смрти свог оца, сви су ишчекивали у Москви након Путиновог позива, пише ЦНБЦ.

Пут у Москву би за њега био значајан, како се наводи, због тога што је то први пут да Џонг Ун као лидер одлази у иностранство, али и зато што је у питању била Русија. Путовање је требало да буде важно због могућности ширења економске сарадње са Москвом.

Међутим, након што је отказао долазак, медији спекулишу о разлогу. Неки су објављивали да Ким неће доћи због тога што тамо захтијева "посебан третман", између осталог, да буде издвојен од осталих присутних лидера, те да би он "патио уколико не би био издвојен на неко узвишеније мјесто од осталих". Такође, објављено је и да Москва није била спремна да прихвати и масовну безбједносну пратњу која би ишла са корејским лидером.

Такође, Интернешенел бизнис тајмс и многи други медији су објавили да се Ким сусреће са великим притиском док је на власти, те да је то један од разлога због којег је прошле недјеље извшио егзекуцију 15 особа.

Потпарол Кремља Дмитри Песков раније је изјавио да разлог због којег је корејски лидер отаказо своје учешће не паради "унутрашње ствари".