latinica  ћирилица
05/05/2015 |  16:55 | Аутор: РТРС

Рушевни објекти, опасност за становнике (ВИДЕО)

Проблем рушевних напуштених кућа у Чајничу годинама не могу да ријеше. Обрушавање кровова и зидова пријетња су по живот пролазника у насељу, али и сусједним објектима. Неке су и извор заразе. Многи грађани нашли су се у безизлазној ситуацији, јер не знају коме да се обрате да би заштитили своју имовину.
Рушевни објекти у Чајничу - Фото: РТРС
Рушевни објекти у ЧајничуФото: РТРС

 Призор из улице Чајничке бригаде у центру града - само неколико корака од сједишта општинске управе. Кров се урушава, а зидови само што нису пали. Околни објекти пропадају од влаге која прелази са урушене куће. Несавјесни грађани овдје су почели да бацају и смеће.

" Миша има, пацова, опасност је цијелој улици, дјеца пролазе у школу,  стојим ту на вратима молим дјецу пролазите брже да не погинете", каже станивница Ул.Чајничке бригаде Рада Шћепановић. 

 Писали су на више адреса. Из Општине су им саопштили да су немоћни да било шта предузму без власника од којих неке не могу пронаћи, јер су расељени свуда по свијету.

 Рада Шћепановић, станивница Ул.Чајничке бригаде је додала : "Газдарица је ту наишла, ја сам је питала, овако ми је рекла, брига ме хоће ли неко погинути".

 Комисија је евидентирала све рушевне објекте. Неки су уклоњени, а неке планирају да санирају уз помоћ Цивилне заштите у наредна два мјесеца. Тврде, не могу ништа без сагласности власника.

" То нам је велики проблем да нешто предузмемо, чак има и кућа које нису скроз за рушење, они ће се јавити и тражити неко обештећење", каже Младен Јањић, начелник Одјељења за привреду,финасије и друштвене дјелатности општине Чајниче. 

Грађани Чајнича чије куће пропадају због напуштених рушевних објеката такође се питају од кога ће тражити обештећење, јер не знају коме да се обрате да им заштити имовину од пропадања.