latinica  ћирилица
05/05/2015 |  16:27 | Аутор: Vijesti

Влада ЦГ прогласила тајном приватизацију 13 предузећа

На листи су компаније попут Монтенегро Ерлајнс-а, Института „Симо Милошевић“, хотелских група Будванска и Улцињска ривијера, затим Нови дувански комбинат и Монтенегро Диденс Индастри, као и Пошта Црне Горе.

Влада је прогласила тајном приватизације низа државних предузећа, чиме је отворен простор да их далеко од јавности лакше распрода испод тржишне вриједности и поклони сумњивим особама и компанијама, оцијенили су у Мрежи за афирмацију невладиног сектора (МАНС).

Из МАНС-а су саопштили да је Савјет за приватизацију и капиталне пројекте почетком ове године донио незакониту одлуку којом је актуелне и будуће приватизације 13 предузећа прогласио тајном, а на листи су компаније попут Монтенегро Аирлинес-а, Института “Симо Милошевић“, хотелских група Будванска и Улцињска ривијера, затим Нови дувански комбинат и Монтенегро Дефенце Индустрy, као и Пошта Црне Горе.

“Под образложењем да документација за ове приватизације садржи податке чијим би објављивањем наступиле штетне посљедице по безбједност и интересе Црне Горе, тајном је проглашен и читав преговарачки поступак Владе и италијанске фирме А2А у вези новог уговора о управљању Електропривредом који треба да буде усаглашен до јула ове године“, казали су из МАНС-а.

Према спорној одлуци Савјета, како су додали, период тајности је пет година, током којих ће документацији моћи да приступе искључиво чланови тендерских комисија и самог Савјета, чиме је из контроле поменутих приватизација у потпуности искључена Скупштина, односно њена Комисија за контролу и праћење процеса приватизације.

“Управо је из те Комисије, непосредно прије доношења спорне одлуке Савјета за приватизацију, најављено да ће се бавити актуелним приватизацијама. МАНС је за већину приватизација које су проглашене тајном раније тражио документацију по основу Закона о слободном приступу информацијама, а недавно смо Управном суду поднијели и тужбу којом тражимо поништене незаконите одлуке Савјета за приватизацију“, наведено је у саопштењу.

Област приватизације је, како су оцијенили, једна од најосјетљивијих на корупцију, а бројна црногорска предузећа у протекле двије деценије распродата су у бесцјење, док су хиљаде радника завршиле на улици.

“Нови власници не само да нису уложили у купљене фирме, већ су неријетко показали да им је једини мотив био да дођу до некретнина, које су касније препродавали по енормним цијенама“, подсјећају из МАНС-а.

Поред тога, како наводе, продаје свих великих предузећа, од Телекома, преко Комбината алуминијума Подгорица, до докапитализације Електропривреде Црне Горе, обиљежене су скандалима и сумњама у корупцију, а црногорски грађани и данас осјећају погубне посљедице тих Владиних одлука кроз повећање пореза, увођења различитих такси, смањење пензија или замрзавања плати.

“У том смислу и најновија Владина одлука да преостала државна предузећа приватизује иза затворених врата наводи на основану сумњу да је њен кључни мотив даље распарчавање вриједних ресурса уз што мање присуство јавности. Тако смо већ свједоци да је Монтенегро Дифенс Индастри продат фирми иза које стоји особа осумњичена за шверц оружја“, рекли су представници МАНС-а.

Савјет, како су додали, тренутно преговара са сумњивим конзоцијумом о продаји Института “Симо Милошевић“, који се доводи у везу са Богољубом Карићем, који је у егзилу у Русији.

“Такође је одлучио да хотел Парк у Херцег Новом прода домаћем тајкуну Чедомиру Поповићу, иако је у истом граду већ упропастио некада вриједно туристичко предузеће Јужни Јадран“, казали су из МАНС-а.

Све ове приватизације, како је наведено, су проглашене тајном, а када се има у виду да су у току преговори о новом управљачком уговору за ЕПЦГ, или најава приватизација вриједних ресурса какви су Будванска и Улцињска ривијера и Пошта Црне Горе, јасно је колико су погубне одлуке које се “пакују“ иза затворених врата Савјета за приватизацију.

“Овакво грубо непоштовање Закона о слободном приступу информацијама чини црногорски процес приватизације још више осјетљивим на корупцију и организовани криминал, а управо је недовољна транспарентност приватизације једна од оних замјерки које се из године у годину понављају у извјештајима о напретку Црне Горе на путу ка Европској унији“, рекли су из МАНС-а.

Спорну одлуку је, како су додали, потписао Александар Тичић, секретар Савјета за приватизацију и капиталне инвестиције, функционер Демкратске партије социјалиста који је оптужен у афери Кошљун и против којег се тренутно води судски поступак.