latinica  ћирилица
05/05/2015 |  16:15 | Аутор: СРНА

Обиљежавање злочина над војницима ЈНА у Тузли и у Бијељини (ВИДЕО)

Страдање припадника ЈНА у Тузли, које се десило прије 23 године, биће обиљежено 15. маја на Брчанској малти у овом граду, те у Бијељини на градском гробљу у Пучилама, потврдио је предсједник Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић.

Дуњић се у Бијељини састао са представницима градске Борачке организације, преживјелим учесницима Тузланске колоне и представницима града Бијељина, са којима је разговарао о плану обиљежавања овог страдања војника ЈНА, која је на основу претходно постигнутог договора требало да напусти БиХ и пређе у Србију.

- Након окупљања грађана испред Градске управе у Бијељини у 8.00 часова, у 8.30 планирано је да се аутобусима и колоном возила организовано крене за Тузлу, а у 10.00 часова предвиђена је мирна шетња Брчанском малтом у Тузли, мјестом гдје је и почињен злочин 15. маја 1992. године - рекао је Дуњић.

Он је навео да је у Тузли планиран и кратак вјерски помен, а након тога биће положене руже и прислужене свијеће, након чега се планира организован повратак за Бијељину на градско гробље Пучиле, гдје је сахрањен дио страдалих у овом злочину.

У Бијељини ће у 12.00 часова бити служен парастос, положени вијенци, а потом је планирано обраћање званичника.

Дуњић је подсјетио да је данас МУП Тузланског кантона одобрио обиљежавање овог догађаја када је прије 23 године убијено 59 војника ЈНА, а рањено 44.

- Захтјев за обиљежавање 23 године од злочина у Тузланској колони правовремено смо упутили и Министарству саобраћаја Тузланског кантона, Хитној помоћи и Ватрогасној јединици. Добили смо рјешење о тоталној обустави саобраћаја на правцу Бањ брдо - Тузла – Брчанска раскрсница - рекао је Дуњић.

Он је увјерен да МУП Тузланског кантона професионално обавља све задатке.

- Овај догађај морамо и желимо обиљежавати да се не забораве жртве, али не желимо и не смијемо оптеретити, ни садашњост, ни будућност - рекао је Дуњић.

Дуњић је навео да МУП Тузланског кантона нема информације о евентуалним контрамитинзима, провокацијама и неким нежељеним посљедицама којима би било угрожено достојанствено обиљежавање овог догађаја.