latinica  ћирилица
05/05/2015 |  16:08 | Аутор: РТРС

БиХ: Загреб да се изјасни о депонији на Трговској гори (ВИДЕО)

Министарство заштите околине Хрватске током дана треба да достави Министарству спољне трговине и економских односа БиХ обавјештење о намјери Хрватске да на подручју Двора на Уни и Трговске горе одлаже радиоактивни отпад.
Нуклеарни отпад(www.banija.rs) -
Нуклеарни отпад(www.banija.rs)

Од Хрватске ће бити затражене детаљне информације о плановима за одлагање радиоактивног отпада на Трговској гори, због чега би било угрожено становништво шест општина БиХ, закључено је на састанку министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића са министаркама екологије Српске Сребренком Голић и ФБиХ Сњежаном Солдат, у Сарајеву.

Забринутост у Српској и ФБиХ намјером Хрватске да тик уз границу са БиХ на подручју Двора на Уни складишти нуклеарни отпад и истрошено радиоактивно гориво је огромна, поручила је министарка за просторно уређење Српске. Јавност је упозната са захтјевом општина Нови Град, Костајница, Крупа на Уни, Бужим, Цазин и Велика Кладуша, које се налазе у сливовима ријека Уна и Купа, да се не дозволи изградња такве депоније. Голићева је скренула пажњу да се Хрватска мора понашати у складу са ЕСПО конвенцијом, без обзира на њихову Стратегију о збрињавању нуклеарног отпада. У противном, ићи ће се на међународну арбитражу.

Она је затражила да се одреди овлашћена кућа која би урадила мониторинг радиоактивног зрачења. Позивајући се на податке стручњака, Голићева је истакла да је ријеч о локалитету који геоморфолошки и сеизмолошки не испуњава услове за безбједно одлагање радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног материјала. 

- Стратегијом су прецизиране количине отпада. У питању је око 5.000 тона радиоактивног отпада и 700 тона истрошеног нуклеарног горива који би требало да буду смјештени на локалитет Трговске горе - рекла је министарка Голић.

- Ми ћемо по овом питању интезивно сарађивати и размјењивати информације и стати у заштиту здравља становништва и заштите биљног и животињског свијета. Надамо се да ћемо ускоро имати састанак са министром Змајловићем из Владе Хрватске - рекао је министар Шаровић.

Емир Диздаревић, директор Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ, рекао је да је та агенција актуелно прати ове догађаје и да ће формирати тијело које ће провјерити да ли је до сада било одлагања таквог отпада и какви су планови Хрватске у вез с овим активностима. 

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак потврдио је да је од министарке Голић добио допис са захтјевом да се од Владе Хрватске тражи изјашњење са детаљним информацијама о намјери градње нуклеарне депоније у Двору на Уни. Захтјев смо прослиједили Влади Хрватске, истакао је Црнадак данас у Новом Граду.

Учесници састанка истакли су да ће БиХ самостално спровести мониторинг радијацијског зрачења на десној страни Уне у ширем подручју Новог Града, јер има индиција да је Хрватска дио радиоактивног отпада већ депоновала у напуштеној војној касарни код Двора на Уни.