latinica  ћирилица
05/05/2015 |  15:55 | Аутор: Агенције

Лозанчић осуђен у Хрватској због инвалидске пензије

Бивши предсједник Федерације БиХ и потпредсједник ХДЗ-а БиХ, Нико Лозанчић (58) писмено је обратио загребачком Општинском кривичном суду одговарајући на позиве за суђење због оптужби да је од 2000. до 2009. неовлашћено примао пензију хрватскога ратног војнога инвалида у износу од 5248 куна мјесечно и на тај начин оштетио хрватски буџет за укупно 713.992 куне.
Нико Лозанчић - Фото: 24sata.info
Нико ЛозанчићФото: 24sata.info

Лозанчић, који има и хрватско и БиХ држављанство, недавно је, након једногодишњега суђења у одсуству, због тих оптужби неправоснажно осуђен на условну казну од годину дана затвора и поврат споменутог износа.

Пошто му је изречена условна казна, потјерница коју је суд расписао за њим, зато што се није одазивао позивима, недавно је - након двије године - повучена. Поступак против Лозанчића, који је загребачко Општинско тужилаштво покренуло 2009, изазвао је велик интерес јавности јер је Лозанчић у БиХ обављао истакнуте дужности. Од 2003. до 2007. био је предсједник Федерација БиХ, а до 2014. потпредсједник Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ. Тужилаштво му је на терет стављало да је, као војни ратни инвалид, од 2000. до 2009., намјерно “заборавио” да обавијести хрватски Фонд за пензијско и инвалидско осигурање да у БиХ прима плату због своје политичке функције те тиме де факто имао двострука примања - војну пензију у РХ и плату у БиХ.

Лозанчић тврди да није знао да у Хрватској има регулисан статус ратнога инвалида, већ је сматрао да се ради о помоћи Хрватима у БиХ.
“Мени и многим другим Хрватима из БиХ у протеклих 20 година су под често и нама врло нејасним околностима шаком и капом додјељивана различита права и повластице од стране РХ. Масовно су нам додјељивана држављанства РХ, тако да данас више од 95 посто Хрвата у БиХ има хрватско држављанство. Датеи су нам и хрватски пасоши, тако да смо без икаквих проблема из БиХ могли отићи кад год смо хтјели. Даване су нам и празне српске куће у Кореници, Грачацу, Удбини, Лапцу и многим другим живописним крајевима широм Хрватске, тако да нисмо морали размишљати да се враћамо у разне недођије у БиХ. Дато нам је чак и право да учествујемо на парламентарним и предсједничким изборима у Хрватској", пише Лозанчић.

Према документацији којом располаже Тужилаштво, Лозанчић је од 1999. у Хрватској имао статус ратног војнога инвалида као припадник специјалних јединица МОРХ-а којима је припадао од 1992. до 1996., а рањен је на "јужном фронту", што Лозанчић у својим писмима пориче.