latinica  ћирилица
05/05/2015 |  15:25 | Аутор: СРНА

Уздржати се од путовања у Jемен, Украјину, Сирију...

Министарство иностраних послова БиХ позвало је држављане БиХ да се до даљег уздрже од путовања у Јемен, Египат, Сирију, Либију, Ирак и Украјину.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

 Начелник Канцеларије за односе са јавношћу Министарства иностраних послова БиХ Небојша Регоје рекао је Срни да, осим у Либији и Египту, БиХ у осталим земљама на које се односи упозорење нема дипломатско-конзуларних представништава, што усложњава комуникацију са држављанима БиХ који се евентуално тамо налазе.

Он је подсјетио да је Министарство упозорење држављанима БиХ да до даљег не путују у Јемен издало 23. марта због појачаног секташког насиља и погоршања безбједносне ситуације у тој земљи.

БиХ у Јемену нема резидентно дипломатско-конзуларно представништво, те покрива ту земљу из Саудијске Арабије, односно Ријада.

Када је ријеч о упозорењу грађанима да не путују у Египат, Регоје подсјећа да је у тој земљи усложњена безбједносна ситуација, изазвана политичким и друштвеним немирима, као и пријетњама које су "Муслиманска браћа" упутила страним држављанима, да што хитније напусте ову државу.

Постојање реалне опасности од оружаних напада и отмица и знатно погоршање безбједносне ситуације разлози су због којих је Министарство иностраних послова БиХ позвало држављане БиХ да до даљег не путују у Либију.

Слична упозорења која је издало Министарство још су на снази и за Ирак, због безбједносне ситуације око града Мосула у провинцији Нинива, као и за Украјину због ситуације у тој земљи.