latinica  ћирилица
05/05/2015 |  14:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Штајнакер: Балкан је далеко од стабилног региона

Њемачка амбасадорка у Подгорици Гудрун Елизабет Штајнакер сматра да је Балкан далеко од потпуно стабилног региона.
Гудрун Штајнакер (архив) -
Гудрун Штајнакер (архив)

Она је навела да Црна Гора има осјетљиву геостратешку позицију и да зато, дефинитивно, треба да буде чланица НАТО савеза. Према њеном виђењу, Алијанса би била "кишобран" у оквиру кога се може креирати стабилност како би били рјешавани сви, евентуални, тихи конфликти.

"Вјерујем да ће младе генерације процјенити користи од чланства", поручила је Штајнакер из Подгорице, са конференције Бенефити чланства Црне Горе у Алијанси, наглашавајући значај дијалога о чланству у који је неопходно да се, како каже, укључе и они који су против чланства како би сви изнијели своје аргументе.

Амбасадорка је навела да НАТО представља оквир у склопу којег су чланице у могућности да своје циљеве остварују у атмосфери мира и подсјетила да је Алијанса одиграла значајну улогу како "хладни рат не би прерастао у врући", пренио је портал Радио телевизије Црне Горе.

Нажалост, додала је она, постоје сукоби у европском окружењу.

"Осећам се безбједније, јер сам из државе чланице НАТО-а и савез сада има прилику да покаже своје капацитете и спријечи ескалацију конфликта“, закључила је Штајнакер.

Конференцији је присуствовала и њена америчка колегиница на служби у Подгорици, амбасадорка Маргарет Ујехара, која је указала на то да би посебно млади људи требало да слушају и учествују у разговорима о будућности и о НАТО савезу и потврдила да су све чланице Алијансе посвећене помоћи Црној Гори у доприносу стабилности и безбједности региона, али и широм свијета.