latinica  ћирилица
05/05/2015 |  13:52 | Аутор: Агенције

Зграда у којој станари никада немају исти поглед

Тајвански дизајнер Шин Куо направио је футуристички концепт који ће ријешити питање стамбене неједнакости.
Зграда у којој станари никада немају исти поглед - Фото: Screenshot
Зграда у којој станари никада немају исти погледФото: Screenshot


Индустријски дизајнер је дошао на идеју о ротирајућој стамбеној згради за свој пројекат који је представио Академији умјетности у Сан Франциску, који је назвао "Окренимо се ка будућности".

Разултат тога је зграда у којој се свака јединица креће као ролеркостер, има 27 спратова и стално мијења поглед на град јер се окреће за 360 степени.

Зграда се креће у унапријед предвиђеном периоду и када једном нека јединица дође до првог спрата, са системом крана, "повуче" опет јединицу на врх.

Да би се осигурала безбједност, прије сваког потеза, закључаваће се врата станова, а гасне, електричне и водоводне цијеви ће се одвојити прије него што се аутоматски привежу на сљедећи прикључак.

Куо је рекао да је ову зграду осмислио као рјешење за богаташе, који ће сада увијек имати најбољи поглед у високим небодерима, преноси Телеграф.

"Према мојим сазнањима, урбанизација је постала велики хит у свијету. Због тога ће зграде бити све више и више, а људима који имају станове на нижим спратовима поглед ће бити блокиран. У будућности, високи спратови биће у власништву људи са великим примањима, а они са мањим приходима имаће средње и ниже спратове са ограниченим погледом на животни простор", написао је Куо.