latinica  ћирилица
04/05/2015 |  18:05 | Аутор: Агенције

Мисија на Марс би могла изазвати оштећења мозга због космичких зрачења

Хиљаде људи се јавило да волонтирају у потенцијалној мисији одласка на Марс. Међутим, ако их неколико и отпутује, могли би изгубити коју мождану ћелију за вријеме путовања.
Марс (Foto: Istock) -
Марс (Foto: Istock)

Новим истраживањем доказано је да изложеност космичким зрацима током дугог путовања, за које се предвиђа да би трајало шест до осам мјесеци, може узроковати оштећење мозга са посљедицама као што је деменција.

"Ово нису позитивне вијести за астронауте који су ангажовани на путовањима до планете Марс, која трају између двије и три године", изјавио је Чарлс Лимоли, професор онкологије на Ирвин медицинској школи.

Иако одређени дијелови летјелице могу бити заштићени од овог типа зрачења, ипак се астронаути не могу потпуно заштити то би сигурно довело до трајних оштећења, каже Лимоли.

У покушају да створе сличне услове на планети Марс, научници су подвргнули мишеве убрзаним честицама какве се налазе у космичким зракама. Шест седмица након излагања, код мишева је примијећена упала мозга, што је изазвало блокирање сигнала међу неуронима. Резултати овог експеримента су објављени у магазину Сајенс Адванс.

Иако из НАСА-е још увијек нема директних коментара о овом истраживању,потрпаролка Стефани Схиерхолз је изјавила да НАСА препознаје важност разумијевања ефеката простора зрачења на људе током дугог трајања мисије изван Земљине орбите, те да ће пратити сва истраживања и студије и наставити информисати потенцијалне путнике на Марс како би се адекватно припремили.