latinica  ћирилица
04/05/2015 |  08:44 | Аутор: Вечерње новости

Стомак смирују добре бактерије

У ово доба године почињу учесталије да се јављају различите цријевне заразе. Ове нфекције могу да буду опасне по живот, посебно код старијих пацијената, оних који су дехидрирани или имају друга хронична обољења.

Са топлим данима и чешћим излетима у природу, уз недовољну хигијену, прије свега руку, расте и ризик од цријевних заразних болести. Ако се намирнице адекватно не чувају, не припремају и не перу, што посебно важи за поврће, воће, месо, млијеко и млијечне производе, микроорганизми из кварљивих намирница лако доспију у цријева.

Посљедице су учестале столице или затвор, или наизмјенична појава пролива и затвора, као и слузаве столице. Присутни су и повремени болови у стомаку, мучнина, гађење и нагон за повраћањем.

Цријевне инфекције, међутим, могу да буду опасне по живот, посебно код старијих пацијената, оних који су дехидрирани или имају друга хронична обољења. Шта ће се од овога десити, зависи умногоме и од одбрамбене баријере - добрих бактерија које се налазе у цријевима.

Према ријечима професора др Томице Милосављевића, гастроентеролога у Клиничком центру Србије, око 100.000 милијарди микроорганизама налази се у цријевима, од којих су 95 одсто бактерије.

- Микроорганизми са собом "носе" милион гена, а заједно са људским генима чине симбиозу. Знатно је више добрих бактерија него лоших, али се та равнотежа нарушава под одређеним околностима: након узимања антибиотика, узимањем кварљиве хране, неадекватном хигијеном - каже он.

Патогени који споља улазе на уста у организам су најчешће салмонела, шигела, ешерихија коли, неки паразити... Они обично праве наглу клиничку слику, која почиње проливом.

Велики број одбрамбених бактерија у цријевном тракту срећом, има способност да оне саме праве баријеру против лоших, и дјелују на неколико начина: помажу у метаболизму неких хранљивих материја, затим, помажу јачање одбране цријевне баријере, односно јачају имунитет, и боре се против лоших бактерија које долазе споља.

Али, ако су добре бактерије уништене, што се најчешће дешава након употребе антибиотика, посебно ако се непотребно или дуго узимају, размножиће се оне лоше бактерије. Ту је, онда потребна помоћ "са стране". Да би се вратила равнотежа, неопходно је повратити што више добрих бактерија, што се постиже употребом пробиотика.

На нашем тржишту постоји много пробиотских препарата. Међутим, нису сви пробиотици исти. Велике разлике постоје у саставу, количини пробиотских бактерија, технологији израде, квалитету и ефикасности. Стручњаци истичу да треба водити рачуна да се примјењују само пробиотици провјереног састава.

Сваки пробиотски сој, наиме, има своју "генетску личну карту" и регистрован је у Пастеровом институту у Паризу. Сталним контролама у процесу производње спријечава се евентуална појава мутација, као и присуство резистенције на антибиотике. Оптималном комбинацијом сојева и технолошким поступком микрокапсулирања омогућено је да пробиотске бактерије очувају виталност и ефикасност одмах након уноса у организам.