latinica  ћирилица
30/04/2015 |  17:18 | Аутор: Б92

Шта је теже од мршављења?

Вјеровали или не, сваки нутрициониста рећи ће вам да је много теже угојитии се него смршати. Наравно, под тим се подразумијева гојење на здрав и прихватљив начин.
Илустрација - Фото: flickr.com
ИлустрацијаФото: flickr.com

Кад је ријеч о људима који имају проблем с тјелесном тежином и то оном смањеном, а није у питању тешко обољење, они воде велику борбу с надокнадом килограма. На примјер, анемични људи тешко добијају на килажи, а суочени су са мањком енергије, слабошћу и тежом покретљивошћу.

Чињеница је да су сметње у исхрани, хроничне болести, неухрањеност и насљедни фактори неки од разлога за мању тјелесну тежину. Али јако је важно водити рачуна о исхрани.

Главни кривци за гојење које свакодневно уносимо у организам су млијеко, јаја, путер, шећер и масноће. Здрава односно правилна исхрана препоручује три већа оброка, и 2-3 међуоброка.

Уколико желите да се угојите треба да повећате унос намирница богатим калоријама, али то не значи да можете да једете све што вам дође под руку. Посебно обратите пажњу да се не претјера са засићеним масноћама. Масноће засићене и незасићене имају исту калоријску вриједност, али сасвим супротно дјеловање на здравље. Шта урадити?

Повећајте калоријски унос - треба да уносите више калорија него што их трошите. Редовно вјежбајте - за циљани програм вјежбања обратите се неком стручном лицу. Повећајте унос сљедећих намирница: житарица и производа од житарица, воћа и поврћа, пуномасног млијека и млијечних производа, масне рибе и маслиновог уља.