latinica  ћирилица
28/04/2015 |  22:16 | Аутор: 24sata.hr

Научници откривају рак уз помоћ вјештачке интелигенције

Стручњаци су развили софтверски систем који проучава податке из постојећих медицинских извјештаја. Систем прикупља податке, анализира их и предлаже дијагнозе.
Тестирање - Фото: илустрација
ТестирањеФото: илустрација

Дијагностиковање рака свакодневна је појава у болницама. Правовремена дијагноза кључна је за лијечење пацијената. Да би се открила тачна врста тумора, доктори понекад морају да прођу кроз стотине претходних случајева како би упоредили симптоме и резултате налаза.

Међутим, научници с МИТ-а сада развијају систем који користи вјештачку интелигенцију па би таква метода убрзала процес раног откривања болести.

МИТ стручњаци развили су софтверски систем који проучава податке из постојећих медицинских извјештаја. Систем прикупља податке, анализира их и предлаже дијагнозе.

У недавно објављеној студији МИТ-овци су објаснили да постоји 50 подтипова лимфома који се посебно тешко откривају па је њих 15 одсто погрешно дијагностиковано што успорава лијечење. Њихов систем повезује све доступне податке из Свјетске здравствене организације и резултате из клиника за патологију и ствара велику базу података. Систем тада може да анализира резултате анализа пацијента и упореди их са постојећим подацима. Резултати дају медицинске податке и описе сличних медицинских случајева и сугеришу о којој се врсти лимфома ради.

Овакав систем би сигурно олакшао посао докторима али је потребно још тестирања и повећање базе података прије него што заживи у пракси.