latinica  ћирилица
28/04/2015 |  13:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Штајнмајер: Није било нових услова Србији

Њемачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер изјавио је да у Београду и да нико није мијењао услове на путу Србије ка ЕУ.
Штајнмајер у Београду, разговара са Дачићем - Фото: ТАНЈУГ
Штајнмајер у Београду, разговара са ДачићемФото: ТАНЈУГ

- Наводи да Њемачка поставља нове услове Србији апсолутно нису тачни. Њемачка је, као и друге државе ЕУ, заинтерсована да Србија ове године отвори прва поглавља у преговрима о чланству са ЕУ - рекао је Штајнмајер послије разговора са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем.

Дачић је рекао да је на састанку са њемачким колегом разговарано о најбољем начину да се што прије отворе прва поглавља "како би Србија могла да напредује у преговарачком процесу".

Шеф немачке дипломатије допутовао је данас у Београд и на почетку посјете се састао са српским колегом.

Послије билатералног сусрета двојице министара, Дачић ће као предсједавајући ОЕБС бити домаћин састанка министарске Тројке ОЕБС на којем ће учествовати Штајнмајер и шеф швајцарске дипломатије Дидије Буркхалтер.

Током дана шеф, Штајнмајер ће се састати и са предсједником и премијером Србије, Томиславом Николићем и Александром Вучићем. Уочи посјете Београду, Штајнмајер је поручио да Њемачка остаје искрен и поуздан партнер Србији на њеном путу ка ЕУ.

Њемачки министар сматра да ће наставак тог пута, уз политичку одлучност и досљедност, бити и највећи изазов за Србију наредних година. Оцијенио је да су билатерални односи двије земље данас изразито блиски и пријатељски.

Такође, нагласио је да Берлин није говорио о међународно-правном признавању Косова од стране Београда као предуслову за пријем Србије у чланство ЕУ.

- Њемачка и европски партнери очекују свеобухватну нормализацију односа Србије и Косова у облику правнообавезујућег споразума - рекао је Штајнмајер и подсјећа да је ЕУ то јасно ставила до знања већ пред почетак приступних преговора.

Штајнмајер ће поред Београда посјетити и Приштину.