latinica  ћирилица
28/04/2015 |  12:49 | Аутор: СРНА

Делегација Граничне полиције БиХ на конференцији у Будви

Делегација Граничне полиције БиХ, предвођена директором Зораном Галићем, данас и сутра у Будви учествује на завршној конференцији пројекта "Изградња капацитета и јачање сарадње међу агенцијама за провођење закона Албаније, БиХ, Македоније, Црне Горе и Србије".
Будва: Конференција граничне полиције - Фото: СРНА
Будва: Конференција граничне полицијеФото: СРНА

Најзначајнија активност овог пројекта, који је финансијски подржао Развојни фонд Међународне организације за миграције /ИОМ/, за Граничну полицију БиХ представља финансијска подршка у опреми и обуци за оснивање Заједничког центра за полицијску сарадњу између БиХ, Црне Горе и Србије, саопштено је из Граничне полиције БиХ.

Заједнички центар за полицијску сарадњу је развијан на основу модела који је распрострањен у земљама чланицама ЕУ, а основан је крајем марта 2014. године у просторијама Јединице граничне полиције Требиње.

Центар омогућава агенцијама за провођење закона бржу размјену информација резултирајући тиме адекватније и брже реакције на догађаје на граници, ефикасан систем за идентификацију и борбу против прекограничног криминала у складу са шенгенским стандардима.

Учешћем у Заједничком центру за полицијску сарадњу, укључене земље унапређују регионалну сарадњу, показујући тиме своју одлучност да буду корак ближе испуњавању услова из Поглавља 23 ЕУ правно насљеђе.

У наредном периоду ИОМ, у оквиру пројекта Изградња капацитета и јачање сарадње међу агенцијама за провођење, планира набавку специјалистичке опреме за полицијске агенције, између осталог, службених пловила које ће Гранична полиција БиХ користити за надзор "плаве границе".

На завршној конференцији пројекта ИОМ-а, осим делегације Граничне полиције БиХ, учествују и представници агенција за провођење закона из свих земаља које укључује пројекат Албаније, БиХ, Македоније, Црне Горе, Србије и са подручја Косова.