latinica  ћирилица
28/04/2015 |  11:38 | Аутор: Вечерње новости

Македонија- Откривен арсенал оружја на граници

У великој полицијској акцији специјалних снага МУП-а Македоније, спроведеној у три погранична села на Скопској Црној гори, као и у Брњарцима, пронађен је дио оружја из карауле Гошинце које је украдено прошлог уторка.
Напад на македонску караулу Гошинце - Фото: ТАНЈУГ
Напад на македонску караулу ГошинцеФото: ТАНЈУГ

У претресу у пограничном појасу сјевера Македоније, специјалци су у сеоским објектима 55-годишњег Албанца који је у бјекству, а сумња се да је био дио терористичке групе у нападу на караулу, пронашли двије аутоматске пушке, два снајпера, 10 пиштоља, муницију, војну опрему, радио-станице, маскирне униформе са ознакама терористичке УЧК...

Идентитет осумњичених за напад на караулу није саопштен, а надлежни наводе да је ситуација у том појасу послије "озбиљног терористичког напада на караулу Гошинце" - мирна.

У склопу интензивне истраге послије инцидента објављено је да је терористичка група од 40 униформисаних маскираних припадника ОВК највероватније, са Косова стигла у два аутомобила!? Прецизирано је да су у возилима допремили наоружање и маскирне униформе. Послије напада на четворицу македонских полицајаца, како је истрагом установљено, "највероватније су се тамо и вратили".

Након до сада објављена два интернет саопштења одвојених "штабова" ОВК, о преузимању одговорности за овај напад, јуче се огласио нови "одговорни" - један од локалних команданата те теористичке организације Албанаца, Мирсад Ндрецај. И он је потврдио да је предузео ту акцију како би указао да су албански лидери у Македонији, због личних интереса, "издали идеје за које се борио 2001." За издају је оптужио бившег вођу ОНА у Македонији, сада лидера владајуће ДУИ Алија Ахметија.

Ова информација је објављена истовремено са саопштењем да су се у Приштини састали Ахмети и Хашим Тачи, да би разматрили могућност досљедне примјене одредаби Оквирног мировног споразума. Ахмети је у Приштини изјавио да кривицу за инцидент на караули Гошинце сноси - "појединац", али не наводећи о коме је ријеч.