latinica  ћирилица
27/04/2015 |  15:14 | Аутор: СРНА

Црнадак и Анен о европском путу БиХ

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак и члан њемачког Бундестага Нилс Анен размијенили су данас информације о деблокади Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ са ЕУ, констатујући да је у сљедећој фази неопходно интензивирати активности на успостављању ефикасног механизма координације различитих нивоа власти у БиХ.
Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак и члан њемачког Бундестага Нилс Анен - Фото: СРНА
Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак и члан њемачког Бундестага Нилс АненФото: СРНА

Анен је рекао да је ово велика прилика за БиХ и да је неопходно да се испуне обавезе из Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ са ЕУ, те да Бундестаг с пажњом прати развој ситуације у БиХ, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Црнадак је у разговору са Аненом, који је портпарол фракције СДП-а за спољну политику у Бундестагу, високо оцијенио билатералне односе двије земље, чија се сарадња огледа у снажној подршци Њемачке у европском путу и реформском процесу БиХ.

Он је представио приоритетне циљеве БиХ, наводећи да су добросусједски односи и регионална сарадња од велике важности, као и европске интеграције, економска дипломатија и поправљање имиџа земље у свијету.

Црнадак је навео и да је неопходно провести свеобухватне реформе у земљи, као што је борба против организованог криминала и корупције да би се створили позитивни услови за нове инвестиције у свим привредно-економским секторима у БиХ.

Он је посебно истакао да БиХ преузима велику одговорност предсједавањем Савјетом Европе, те да високо цијени подршку Њемачке и ЕУ, која је неопходна и у провођењу социо-економских реформи у наредном периоду у БиХ.