latinica  ћирилица
27/04/2015 |  13:34 | Аутор: СРНА

Без подршке Приједлогу резолуције о Суторини

Уставноправна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на данашњој сједници није подржала Приједлог резолуције о Суторини коју је у парламентрну процедуру упутио посланик СДП-а БиХ Денис Бећировић

У расправи о извјештају Уставноправне комисије о сједници Комисије на којој су своје мишљење о питању Суторине дали експерти, више посланика оцијенило је да је проблематизовање границе са Црном Гором нанијело штету БиХ.

Посланик СНСД-а Лазар Продановић рекао је да је расправа о територији туђе земље била непотребно губљење времена, те да је нанесена и штета јер Црна Гора и БиХ сада немају амбасадоре у Сарајеву, односно Подгорици.

"Немамо никакву могућност за међународну арбитражу јер у вријеме међународног признања БиХ Суторина није била дио БиХ", констатовао је Продановић, истичући да би прихватање Резолуције о Суторини отворило питање границе БиХ у цјелини.

Продановић је оцијенио као парадоксално што Представнички дом није одмах затражио од Предсједништва или Савјета министара БиХ да достави комплетан текст споразума о граници са Црном Гором.

Шефик Џаферовић из СДА сматра да је добро што су о питању Суторине обављене јавна и стручна расправа, јер је ријеч о питању у којем ништа не смије остати нерасвијетљено.

"Послије свега, мој је закључак да су историјски разлози на страни БиХ, али не и правни, као ни извјесност могуће арбитраже", истакао је Џаферовић.

Подсјећајући да се јавност БиХ дуже од шест мјесеци бави питањем Суторине, Дамир Арнаут из СББ-а БиХ оцијенио је да су покретањем овог питања створени непотребни проблеми по интересе БиХ.

"Осим што БиХ и Црна Гора немају амбасадоре, послата је јако негативна порука о БиХ", рекао је Арнаут, истичући да је било непотребно да се о овоме расправља у Парламентарној скупштини, јер је то питање које је одређено Уставом и посебним законом.

Арнаут је предложио да Комисија усвоји закључак којим би се од Предсједништва БиХ затражило да у најкраћем могућем року оконча процедуру закључивања споразума о граници БиХ и Црне Горе, али овај закључак није добио подршку других чланова.

Посланик ХДЗ-а БиХ Никола Ловриновић своје противљење резолуцији образложио је чињеницом да се међународна арбитража о граници може покренути само ако су сагласне обје стране, што овај пут није случај.

Једини који је подржао резолуцију био је Момчило Новаковић из НДП-а, који је рекао да га стручњаци нису довољно убиједили да БиХ нема шансе да арбитражом дође у посјед ове теротирије.

"Не мислим да би покретање арбитраже довело до лоших односа између БиХ и Црне Горе, јер ово не би био први пут у свијету да се тако нешто ради, а да земље имају добре односе", додао је Новаковић.

Након што је Бећировић у парламентарну процедуру упутио Приједлог резолуције о Суторини, којим је затражено одбијање приједлога уговора о гранци БиХ и Црне Горе, Представнички дом донио је закључак о одржавању јавне расправе о питању Суторине.

На јавној расправи чули су се супротстављени ставови представника надлежних институција БиХ, који су били јасни у ставу да БиХ нема право на ову територију која је у саставу Црне Горе, и представника дијела јавности који се залажу за изузимање Суторине из састава Црне Горе и за припајање БиХ.

Након јавне расправе, одржана је сједница Уставноправне комисије Представничког дома на којој су стручњаци из више области послали једногласну поруку да изузимање подручја Суторине из састава Црне Горе и његово припајање БиХ нема основа у међународном праву те да би покретање процедуре за тако нешто могло донијети непроцјењиву штету БиХ.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ о приједлогу резолуције о Суторини требало би да се изјасни на сједници у сриједу, 29. априла.