latinica  ћирилица
27/04/2015 |  10:47 | Аутор: Б92

Опасан тренд данашњице?

Из дана у дан све је више младих жена које ношењем уских корсета покушавају да остваре екстремне пропорције тијела.

Упркос упозорењима љекара да ношење корсета може негативно утицати на здравље унутрашњих органа, оштетити кожу и отежати дисање, све већи број  дјевојака из дана у дан приклањају се овом растућем тренду.

“Желим да имам облине као Ким Кардашијан, а да у исто вријеме будем и мршава. Не знам да ли је то могуће, али свакако мислим да је вриједно труда. Због тога носим корсет 8 сати дневно. Такође радим чучњеве у теретани како би моја задњица била већа“, наводи Габријела Дит, једна од дјевојака које се не раздвајају од овог одјевног предмета.

Дит додаје да корсет носи и на часовима физичког васпитања, јер сматра да ће се на тај начин више знојити и убрзати процес мршављења, као и да понекад у корсету и спава. Корсет је почела да носи недуго након што је напунила 16 година, а недавно је прешла на још ужи модел.

“Када носим корсет, толико је утегнут, да чак ни храна не силази у желудац како треба, тако да не осјећам много глад. Једем знатно мање, некада само мало салате. Али не бринем због тога. Све што ме занима су резултати - мислим да сам донекле већ успјела да измијеним облик свог струка. Вјерујем да ће, ако почнем са тренирањем сада, моје тијело у будућности, када потпуно одрастем, изгледати одлично. Када окачим неку фотографију свог струка на друштвене мреже, добијем много позитивних реаговања, због чега моје самопоуздање прилично расте“, каже Дит.

Поједине припаднице љешег пола толико затежу корсете, да не могу ни да се сагну или сједну када их носе, а константно су без даха. Да би били што ефикаснији, поједини модели ојачани су дебелим жицама.

Корсети се за сада сматрају узроком анемије, стварања крвних угрушака, несвјестице, неплодности и проблема са варењем, а носиоци пате од хлорозе, односно тзв. “зелене болести“ која је назив добила по боји тена насталој усљед констатно ослабљене циркулације у лицу.

“Појачани притисак на абдомен успорава повратак крви из ногу у абдомен, што може довести до настанка крвних угрушака у ногама. Због великог притиска на слабе тачке абдомена, такође је могућ настанак херније гдје желудац проклизава дубље у грудни кош. Додатну опасност представљају и пролапс материце и настанак хемороида“, наводи професор Базил Амори, хирург болнице “Cheadle’s BMI Alexandra”.

Са њим је сагласна и Дијан Џејд, оснивач Националног центра за поремећај исхране.

“За мене је овај нови тренд једнак самоповрјеђивању. То је посљедњи начин на који дјевојке себе кажњавају што немају савршено тијело. Жене су одбациле корсете и разне појасеве још шездесетих и мислим да је лудило поново враћати такве ствари у моду“, закључује Џејд.