latinica  ћирилица
26/04/2015 |  09:44 | Аутор: Вечерње новости

Колико су чисте ствари које свакодневно користите?

Одржавање хигијене је важан дио наших живота. Све што користимо прије или касније треба очистити.
Одржавање - Фото: илустрација
ОдржавањеФото: илустрација

Међутим, када је одређеним стварима потребно чишћење? Ево шта савјетују микробиолози:

Мобилни телефони - сваки дан

Амерички научници открили су на узорку од 51 телефона чак 7.000 врста бактерија, од којих су неке веома опасне. Осим тога, загријевање телефона усљед употребе само подстиче њихово размножавање. Зато свакодневно треба да бришете телефоне антибактеријским марамицама или ватицом намоченом у алкохол.

Постељина - једном недјељно

Сваког дана одбацујемо на милионе ћелија коже, од којих неке остају у кревету. Осим тога, ноћу изгубимо око литар течност знојењем. Гриње које живе на кревету за собом остављају измет са алергенима који подстичу свраб очију, упалу носне слузокоже и астму. Забрињавајућа је чињеница да људи упркос томе не перу постељину и до мјесец дана. Постељину треба прати једном недјељно на минимум 60 степени Целзијуса, како би се уклониле све те бактерије и алергени.

Јастуци - свака три мјесеца

Ваш јастук се понаша као сунђер који упија зној и постаје идеално мјесто за развој бактерија и гриња. Љекари су открили да трећину тежине просјечног јастука чине гриње, њихов измет и оперутана кожа, а просјечан неопран јастук садржи и невјероватних 16 врста гљивица. Зато јастуке треба да перете једном на свака три мјесеца. Већина може да се пере у машини, а температура од 60 степени Целзијуса убија већину бактерија. Користите течни детерџент, пошто прашак оставља трагове и два пута укључите програм за испирање.

Душеци - сваких шест мјесеци

Измет гриња у душецима изазива астму, а гљивице и буђ доводе до алергијских реакција. Осим тога, у њима живе многе бактерије. Зато би ваше душеке требало да чистите врелом паром на сваких шест мјесеци и редовно их усисавате. Мрље можете уклонити обичним шампоном размућеним у води, а потребно их је и више пута окретати током године. Такође, било би добро да набавите специјалну пресвлаку за њих која се може прати у машини за веш.

Одјећа од тексаса - послије пет ношења

Одјећу од тексаса треба прати послије сваких пет ношења. Чешће прање ће оштетити тканину. Такође, треба је прати на најнижој могућој температури.

Брусхалтери - послије два ношења

Пошто брусхалтери пријањају уз кожу и то у оном дијелу који се највише зноји, треба да их перете послије свака два до три ношења. Избјегавајте прање у машини, јер активност бубња може да уништи њихову еластичност и скрати им рок употребе. Перите их ручно и сушите на собној температури. Нипошто их не остављајте на радијатору, јер топлота уништава ликру која је један од главних састојака тканине од које су израђени.

Пиџаме - послије два ношења

Пиџаме треба прати послије свака два ношења, јер у њима проводите цијелу ноћ. Перите их на температури од барем 60 степени Целзијуса у веш-машини.

Кухињске крпе - послије сваке употребе

Кухињске крпе требало би да перете послије сваке употребе, јер су један од највећих извора заразе у вашој кухињи. Препуне су микроорганизама који се размножавају муњевитом брзином на собној температури. Такође, требало би и да их пеглате, јер ће изложеност топлоти пегле уништити бактерије које су евентуално преостале и послије прања. Сунђере и трулекс крпе треба прокувавати или их потопити у избјељивач на пола сата.

Ташнице - сваке недјеље

Фекалне бактерије, ешерихија коли и разни други организми могу се наћи на вашој ташници, јер је носите свуда са собом. Обришите торбицу антибактеријским марамицама сваке недјеље, а оне чији материјал то дозвољава перите у веш-машини. Исто важи и за новчанике.