latinica  ћирилица
21/04/2015 |  20:42 | Аутор: РТС

Како брза храна утиче на организам?

Постоји разлог зашто је брза храна нездрава, али и зашто је толико волимо. Јесте ли се икад запитали како брза храна утиче на ваш организам?
Сендвич.. - Фото: илустрација
Сендвич..Фото: илустрација

Нутрициониста Кери Ганс, аутор бројних радова и књига о нутриционизму и здравој исхрани, објашњава шта се то тачно дешава у организму након конзумирања брзе хране, али и на који начин она оставља дугорочне посљедице на наше здравље.

Мозак
Постоји разлог зашто се брза храна сматра „храном за утјеху“. Црвено месо које хамбургер садржи пуно је аминокиселина, које подстичу лучење серотонина – хормона среће, због чега се на тренутак осјећате боље.

Срце
Црвено месо је пуно засићених масноћа. Конзумирање хране богате засићеним масноћама дугорочно повећава ризик од срчаних обољења и инфаркта, а може повећати и ризик од оболијевања од рака. Хамбургери пуни соли чине да ваше тијело задржава воду, због чега не само да ћете се осјећати надуто, него ће и ваше срце теже радити, чиме се повећава крвни притисак.

Крвоток
Штету артеријама правите након конзумације само једног оброка брзе хране, резултати су студије из 2012. године објављени у листу Canadian Journal of Cardiology. Временом засићене масти у црвеном месу повећавају ниво холестерола. Црвено месо има и добру страну – пуно је гвожђа, витамина Бе-12 и цинка, чиме јачате имунолошки систем.

Шећер у крви
Рафинирани угљени хидрати у хамбургеру брзо се варе и узрокују повећање нивоа шећера у крви. Дугорочно, то може повећати ризик од развијања дијабетеса типа 2.

Кости и мишићи
Црвено месо је богато протеинима, што вам даје инстант енергију и помаже у изградњи мишића и костију.

Тјелесна тежина
Брза храна је изузетно калорична. Временом тај вишак калорија може довести до дебљања, чиме се излажете ризику да оболите од низа болести.