latinica  ћирилица
20/04/2015 |  20:12 | Аутор: Вечерње новости

Једнократне пелене опасне за дјечаке

Пелене не пропуштају довољно ваздуха, тако да је већа температура у предјелу гузе и стомака.
Беба (илустрација) - Фото: AP
Беба (илустрација)Фото: AP

Истраживања у САД показала су да је 1955. године мање од 10 одсто беба имало осип на кожи, већ 1991. тај проценат је порастао на чак 78, а данас се јавља код готово сваког новорођенчета! Узрок су једнократне пелене, које не пропуштају довољно ваздуха, тако да је већа температура у предјелу гузе и стомака. То је посебно опасно за дјечаке, јер им се развијају тестиси и касније може да дође до неплодности, а пелене подстичу и развој бактерија у уринарном тракту, што се теже и спорије лијечи код дјечака.

Осим тога, доказано је и да се дјеца којима маме искључиво стављају једнократне пелене, много дуже одвикавају од њих и навикавају на ношу. Пошто оне одмах упијају течност, малишани нису свјесни својих физиолошких функција и немају жељу да нешто промијене.

Наравно, рекламе нас "уче" да су најбоље пелене које упијају више течности, али то значи и да су пуне хемикалија, а родитељи их рјеђе мијењају и чешће се развијају бактерије.

Оно што заиста спречава настанак осипа није сува бебина гуза, већ чиста! Зато је у развијеним земљама тренд повратка на платнене пелене, које истина морају да се мијењају чим их дијете мало овлажи, као и да се перу, али су потпуно безбједне, пропуштају ваздух и њежна бебина кожа може да "дише". Оне не стежу као оклоп, не узрокују црвенило и осип, а савремени произвођачи их праве у облику гаћица, тако да подсјећају на једнократне. Шију се у неколико слојева и причвршћују чичак траком. Предност им је и то што су јефтиније од једнократних и могу да се користе и за друго, треће дијете. Перу се благим детерџентима, а умјесто омекшивача можете да додате неколико капи сирћета.