latinica  ћирилица
19/04/2015 |  08:48 | Аутор: Вечерњи лист

Ким: Лијек за све болести

Сјеме кима пронађено је у гробницама египатских фараона. Египћани су га називали “tapne”, стари Римљани “cuminum”, а стари Грци “kyminon”.
Ким - Фото: flickr.com
КимФото: flickr.com

Широко дјеловање

Ким расте у средњој Европи, сјеверном дјелу Азије и Африке.

Као зачин одавно је освојио свијет, али је добро познат и као лијек, у биљној медицини, првенствено као средство против стварања гасова и надимања. Највише се користи у лијечењу различитих цријевних болести попут аерофагије и метеоризма, али и за спријечавање стварања гасова, јачање желуца код диспептичких тегоба.

Ким помаже у лијечењу:

- болести јетре и жучи (попут цирозе јетре, слабе јетре, уравнотежава масноће)

- тегоба с бубрезима и бешиком попут камена, пијеска, тешкоће с мокрењем, инфекције бактеријама

- тегоба респираторног тракта, као што су склоност инфекцијама, прехлада, грип, хронични бронхитис, астма, упала плућа, кашаљ, слуз и катар у плућима

- болести срца – нарочито аритмија

- болести очију (за јачање вида)

- болести уста (испирање код инфекција и лошег задаха, зубобоље, гингивитиса – упале зубног меса)

- синдрома карпалног канала јер смањује бол у запешћу руке – шаке

- болести желуца јер чисти желудац и цријева од катара, греје желудац, отклања паразите, утиче на варење хране у желуцу, помаже код диспепсије и лошег задаха из уста, смирује грчеве, горушицу, гастроинтестиналне болове

- код реуме и гихта

- за јачање сперме – сперматограма

- женских болести као што су менструалне тегобе, регулација месечног циклуса, грчеви материце, ПМС, порођајни болови, а доприноси и појачаном излучивању млека код дојиља

- код забринутости – анксиозности и напетости

С обзиром на то да је антиоксиданс, љековито дјеловање кима снажно је изражено у превентиви карцинома (лутеин, каротен, криптоксантин и зеаксантин), спријечава штетно дјеловање слободних радикала, штити од инфекција, дегенеративних неуролошких поремећаја и старења (мрље на кожи, смеђе мрље на кожи, боре).

Ким нарочито прија женама

Ким је биљка која јача и греје. Ово љековито дјеловање кима за жене би могло да буде веома корисно јер ким не оставља никакве посљедице, а његова примјена је једноставна – додаје се јелима као зачин или се прави чај од сјеменки кима.

За јачање желуца може се користити и уље од кима. Обиље дијеталних влакана у киму спријечава настанак затвора и узрокује брже кретање садржаја у цријевима, а дијетална влакна везују се с токсинима у храни, штите слузокожу цријева од појаве рака и смањују ЛДЛ холестерол.

Дејство кима биће најефикасније ако се свакодневно конзумира у оквиру оброка као зачин или као чај, који се код болести дисајних органа може мјешати с анисом, са додатком меда. Њемачка комисија препоручује употребу кима код дјеце приликом тегоба због надутости (Ромхелдов синдром).

Уље се у медицини користи и за лијечење болних мјеста на тијелу локалном примјеном . Напитак од кима јача желудац, причишћава цријева и уравнотежава цријевну микрофлору. Ким садржи и обиље минерала (бакар, цинк, калцијум, калијум, манган, магнезијум, селен, гвожђе) и витамина (Витамин А, витамин Ц, витамин Е, као и витамине Б-комплекса, тиамин, пиридоксин, рибофлавин, ниацин).

Ким се употребљава као: анестетик, антисептик, антиспазмодик, антиоксиданс, антиинфламаторик, антикарциногеник, ароматик, дигестив, диспептик, диуретик, експекторант, еменагог, галактогог, фунгицид, карминатив, секретолитик, стимуланс, тоник, вермифуг.