latinica  ћирилица
17/04/2015 |  12:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Од бјеснила у свијету умире све више људи

Око 59.000 људи сваке године умре од бјеснила које се преноси са паса, свакога дана њих око 160, при чему су најсиромашнији региони у свијету највише и погођени, пише у извјештају Светске алијансе за контролу бјеснила.
Угриз пса - Фото: илустрација
Угриз псаФото: илустрација

У извјештају се оцјењује да око 160 људи сваког дана умре од бјеснила, с тим што се велика већина смртних случајева региструје у Азији - 60 одсто и Африци 36 одсто.

У Индији је највише страдалих од људског бјеснила - 35 одсто.

У Извјештају, који преноси Би-Би-Си, каже се да треба више да се уради на вакцинацији паса, посебно у сиромашним земљама.

Вакцине за жртве уједа, такође, треба да буду приступачније и шире доступне у тим областима.

Бјеснило је вирусна инфекција коју је могуће скоро 100 одсто спријечити.

Том инфекцијом могу да се заразе сви сисари, али домаћи пси узрок су више од 99 одсто свих смртних случајева бјеснила код људи, наводи се у извјештају.

Најразвијеније земље, укључујући Велику Британију, елиминисале су бјеснило из своје популације паса, али је у многим земљама у развоју још присутно код домаћих паса и често је слабо контролисано.

Како се наводи у извјештају, проценат вакцинисаних паса у готово свим земљама у Африци и Азији је далеко испод онога што је потребно за контролу болести.

Најбољи и најисплативији начин превенције псећег бјеснила је вакцинација паса.

И то мора да буде допуњено побољшањем приступа људским вакцинама.