latinica  ћирилица
09/04/2015 |  10:45 | Аутор: СРНА

Нови тест за еболу даје резултат за 11 минута

Јапански истраживачки тим саопштио је да је развио теренски тест за еболу који даје резултат за нешто више од 11 минута, што је значајан напредак у односу на досадашњих 90 минута.
Ебола - Фото: Beta/AP
ЕболаФото: Beta/AP

Ово достигнуће Института за тропске болести Универзитета у Нагасакију омогућиће љекарима да брже почињу пружање помоћи обољелима, изјавио је професор Џиро Јасуда.

"Вријеме добијања резултата је неочекивано кратко", рекао је Јасуда, описујући тестирања 100 узорака у Гвинеји прошлог мјесеца. Пронађено је 47 позитивних узорака.

Влада Гвинеје затражила је од јапанског института и његовог партнера "Тошибе" да испоруче опрему за обављање тестова, додао је Јасуда, а преноси АФП.

Тестови су засновани на супстанци која у узорку крви или друге тјелесне течности појачава гене специфичне за вирус еболе, усљед чега заражени узорак постаје визуелно препознатљив.

Љекари тренутно примјењују методу у којој загријавају и хладе узорке неколико пута у периоду од 90 минута, а понекад и до два часа да би утврдили да ли је вирус еболе присутан или не.

Ебола се преноси контактом са зараженим тјелесним течностима. Вирус је до сада усмртио више од 10.000 људи у западној Африци од када се поново појавио у децембру 2013. године.