latinica  ћирилица
09/04/2015 |  09:29 | Аутор: Агенције

Зашто све теже подносите мамурлук?

У двадесетим годинама сте мамурлук подносили јуначки, а сада вас дан након пијанчења цијели дан боли глава и не можете да устанете из кревета?

Шта научници кажу о томе...? Некада смо могли лако да се ухватимо у коштац с алкохолом, али сада, кад смо старији, све се теже опорављамо од чашице више. Не, не ради се о вашој машти: ваша јетра није машина која обрађује алкохол онако као што је некад. “Како старимо, цијели наш процес опоравка постаје дужи, спорији и тежи“, каже гастроентеролог Марк Велтон.

Објашњење

Њемачки научници тврде да се с годинама смањује производња ензима јетре дехидрогеназе, који је одговоран да разблажи двије врсте пића (етанол и метанол), која су присутна у већини алкохолних пића.

У складу са овим открићем, кад будете попили исту количину алкохола за десет година, вашем тијелу требаће много више да се опорави и преброди мамурлук.

Сем тога, када смо старији, не можемо да проведемо цијели дан код куће, излежавајући се, већ нас чека посао и хиљаду других обавеза.

Зато је најбоље да превентивно ујутру попијете шејк од протеина из сурутке и чоколадног млијека. Млијеко и протеини садрже цистеин, аминокиселину која помаже вашем тијелу да се избори са токсинима.