latinica  ћирилица
07/04/2015 |  18:10 | Аутор: СРНА

У Српској у 2014. од заразе храном обољело 3.350 лица (ВИДЕО)

"Безбједност хране" овогодишња је тема Свјетског дана здравља, који се данас обиљежава. Храном се преносе бројне заразне болести, најчешће цријевне, које чине 20 одсто од укупног броја обољелих од заразних болести.
Обиљежен Свјетски дан здравља - Фото: СРНА
Обиљежен Свјетски дан здрављаФото: СРНА

У Републици Српској су међу заразним болестима најчешће цријевне болести, које се најчешће преносе храном, а од којих је у 2014. години обољело 3.350 лица.

- Цријевне болести чине око 20 одсто од укупног броја обољелих од заразних болести, а најчешће је ријеч о ентероколитису, тровању храном и саламонелом - рекла је помоћник директора за медицинске послове у Институту за јавно здравство Републике Српске, Јања Бојанић, на конференцији за новинаре поводом Свјетског дана здравља.

Бојанићева је напоменула да је овогодишња тема Свјетског дана здравља - безбједност хране, под слоганом "Од њиве до трпезе - здравствено безбједна храна".

Она је рекла да је у прошлој години у Српској пријављено седам епидемија код којих је пренос узрочника био храна, а да су узрочници заразе најчешће били свињско месо и риба, док су на другом мјесту по учесталости јављања обољења алиментарне епидемије, са укупно 109 обољелих.

Према њеним ријечима, храна која садржи штетне бактерије, вирусе, паразите или хемијске супстанце одговорна је за више од 200 болести, од дијареје до малигних болести.

- Болести преносиве храном настају усљед конзумације здравствено небезбједне хране и воде због могућег присуства микробиолошких, хемијских и физичких ризика у храни- рекла је специјалиста хигијене и здравствене екологије у Институту за јавно здравство Републике Српске Весна Петковић.

Она је истакла да Свјетска здравствена организација препоручује "пет кључева за безбједнију храну", односно пет једноставних активности којима се постиже већа сигурност да се конзумира безбједна храна. Ове активности укључују одржавање чистоће - тијела, посебно руку и чистоћу површина и прибора који су у контакту са храном, при припреми хране раздвајање сирове и куване хране, темељно кување, чување хране на сигурним температурама и употребу сигурне хране без знакова оштећења.

У Програму мјера за спречавање и сузбијање, елиминацију и искоријењавање заразних болести у Српској за ову годину, Министарство здравља и социјалне заштите прописало је мјере за смањење обољевања становништава од заразних болести узрокованих контаминираном храном.

Према подацима СЗО, годишње око два милиона људи умре од болести које се преносе храном или водом - истакнуто је на конференцији.

СЗО идентификовала је болести преносиве храном као озбиљан јавно здравствени проблем, јер се процјењује да три случаја болести преносиве храном могу довести до дугорочних здравствених проблема.