latinica  ћирилица
31/03/2015 |  17:27 | Аутор: ФЕНА

Хокејаши БиХ дебитују на Свјетском првенству

Хокејашка репрезентација Босне и Херцеговине сутра ће отпутовати на Свјетско првенство 3. дивизије Свјетске федерације хокеја на леду (ИИХФ), које ће бити одржано од 3. до 11. априла у турском Измиру.

Најбољи бх. хокејаши на такмичење путују без резултатског императива.

Предсједник Хокејашког савеза БиХ Сенад Заимовић истакао је на данашњој конференцији за медије да репрезентација БиХ жели остварити што бољи резултат и наредне године аплицирати за домаћинство СП-а 3. дивизије, уколико БиХ не промијени јакосну групу, преносе Независне новине.

"Дебитантски наступ за репрезентацију БиХ на једном СП-у је велики изазов и част за нас у Савезу. Савез је учинио све да се селекција БиХ добро припреми и достојно се представи на СП-у. Желимо остварити добар резултат и наредне године аплицирати за домаћинство СП-а, што би било значајно јер би се такмичење одвијало уочи зимске олимпијаде младих ЕЈОФ", изјавио је Заимовић.

Противници БиХ у Измиру ће бити селекције Турске, Хонг Конга, Луксембурга, Уједињених Арапских Емирата, Грузије и Сјеверне Кореје. Првопласирана екипа у групи избориће пласман у 2. ИИХФ групу.

Први сусрет СП-а БиХ ће играти 3. априла против репрезентације Сјеверне Кореје, једног од фаворита турнира.

"Сјеверна Кореја и Турска су екипе које су играле у 2. јакосној групи и сигурно је да су фаворити овог првенства. Ми ћемо своју шансу тражити у посљедња два меча првенства, против Грузије и Уједињених Арапских Емирата с којима се вјероватно можемо носити. С обзирон на услове које имамо у БиХ што се тиче леда, за циљ смо поставили опстанак у 3. јакосној групи", рекао је генерални директор репрезентације БиХ Аднан Мрква.

Репрезентација БиХ је прошле године играла два пријатељска меча против Турске. У једном је поражена са 7:2, док је други добила са 6:4. Ипак, за разлику од тих утакмица, БиХ ће у Измиру наступити без играча који играју у дијаспори, јер ИИХФ има стриктна правила о забрани наступа хокејаша који не играју у домаћој лиги. Да би играч могао играти за национални тим мора наступати за тим у домаћој лиги двије и по сезоне.

Селектор БиХ Ентони Лондон вјерује да су његови играчи након два мјесеца припрема на леду и мјесец дана припрема ''на сухом'' спремни за изазове у Измиру.

"Физички смо спремни, остало је да још мало радимо на тактици. Ми смо мала земља, али обећавамо да ћемо се у сваком мечу борити да достојно представимо БиХ на овом првенству", истакнуо је Лондон.

Капитен екипе Мирзет Хоџић додаје да је морал у екипи на високом нивоу, да су сви спремни за борбу и да ће сви играчи дати све од себе да побиједе у сваком мечу.

"У спорту је све могуће и ми ћемо покушати побиједити у сваком мечу. Шта ће се десити на крају не могу рећи, али сигурно је да ће нам ово такмичење бити школа и велико искуство, које ћемо пренијети наредним генерацијама хокејаша", закључио је Хоџић.

На конференцији за медије је представљена и нова гарнитура званичних дресова у којима ће БиХ наступити на Свјетском првенству у Измиру.