latinica  ћирилица
31/03/2015 |  16:39 | Аутор: Б92

Новак: Дејвис куп да буде као Мундијал

Српски тенисер Новак Ђоковић рекао је да се залаже за промјену формата Дејвис купа и изнио свој приједлог по којем би то такмичење било као Мундијал у фудбалу.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Најбољи тенисери свијета посљедњих година су више пута истакли да би елитно такмичење требало другачије да изгледа, пошто не могу увијек да га уклопе у своје обавезе на АТП туру.

Ђоковић је тако истакао да је тешко играти Дејвис куп када стигнете до завршнице Вимблдона или УС Опена, пошто такмичење почиње само неколико дана касније и игра се на различитим подлогама и у другим временским зонама.

“Распоред Дејвис купа је лош за најбоље тенисере на свијету. Постоје одређени проблеми и по питању распореда АТП тура и Грен слемова, а проблем је што имамо два владајућа тијела која су независна. АТП не може да уради ништа о Дејвис купу и Грен слемовима, нити ИТФ може о осталим турнирима“, нагласио Ђоковић.

Управо због тога су се најбољи тенисери побунили, посебно јер желе да играју и за своје репрезентације, не само за себе.

“Не желим то само ја, многи играчи су тражили промјене. Већ је било разговора, надам се да ИТФ схвата да најбољи играчи желе да играју у Дејвис купу сваке године, јер је у томе и поента. Многи људи који не прате много тенис ни не схватају шта је Дејвис куп, али то је једино тимско такмичење и зашто то не бисмо искористили и направили неки формат који би значио, ето као што је Свјетско првенство у фудбалу. Можда да имамо двонедјељно такмичење сваке године или на сваке двије, на којем би 16 тимова било подијељено у четири групе, које би се играле на различитим мјестима, а потом се најбољи тимови нашли на фајнал фору“, истакао је Ђоковић.


Први рекет свијета је истакао да је важно привући најбоље играче, због атрактивности такмичења, а као примјер је истакао да су прошле године у Дејвис купу од најбоље десеторице играли само Роџер Федерер и Станислас Вавринка за Швајцарску.

“Важно је привући најбоље јер сви волимо да играмо за своје земље, како на Олимпијским играма, тако и у Дејвис купу. Али, то не можете стално, имате Дејвис куп послије Вимблдона и УС Опена, ако сте играли саму завршницу у кратком временском периоду мијењате временске зоне и подлоге и то је велики ризик. Али, упркос томе и даље желите да играте. И ја то радим, јер уживам. Осјећам да ми је та титула коју сам освојио са Србијом 2010. године донијела много самопоуздања, нову енергију и срећу“, рекао је Ђоковић.

По питању генералних промјена у тенису, Ђоковић је истакао да је увијек за тај-брејк у петом сету у сваком такмичењу, као и због напретка спорта он мора и да се мијења.

“Како напредујемо као спорт, сви треба да размислимо о појединим промјенама. Наравно, не треба да промијените све, јер тенис има велику традицију, интегритет, и због тога је цијењен у свијету, али вјерујем да постоји простор за промјене. Распоред је годинама исти, али би Аустралијан Опен требало да буде неколико недјеља касније. Мислим да није добро започети сезону баш Грен слемом, а она практично још није ни почела и онда имати дугачак период до Ролан Гароса, а потом краћи до Вимблдона. То није пропорцијално, али је такав распоред већ дуго и ми играмо, али сам ја увијек за нове расправе, напредак и промјене, које би довеле до револуције у тенису“, истакао је српски тенисер.

Ђоковић ове недјеље учествује на Мастерсу у Мајамију, а око 22 часа га очекује меч осмине финала против Украјинца Александра Долгополова.