latinica  ћирилица
31/03/2015 |  15:59 | Аутор: СРНА

Именован Савјет министара БиХ (ВИДЕО)

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ потврдио је именовање министара, замјеника министара и двојице замјеника предсједавајућег Савјета министара БиХ.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ   (Фото: Феђа Крвавац) - Фото: klix.ba
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ (Фото: Феђа Крвавац)Фото: klix.ba

За именовање је гласало 26 посланика, седам посланика СББ-а и СДП-а је било против, а посланик ХДЗ-а 1990 Диана Зеленика била је уздржана. Након гласања, министри и замјеници министара дали су свечану изјаву.

Предсједавајући новог Савјета министара БиХ је Денис Звиздић /СДА/, а његови замјеници министар финансија и трезора Вјекослав Беванда /ХДЗ БиХ/ и министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић /СДС/.

Први пут до сада у Савјету министара БиХ двије министарске позиције припале су женама - Марини Пендеш /ХДЗ БиХ/ изабрана је за министра одбране и Семиха Боровац /СДА/ за министра за људска права и избјеглице.

На челу Министарства иностраних послова у наредне четири године биће Игор Црнадак /ПДП/, правде Јосип Грубеша /ХДЗ БиХ/, Министарства безбједности Драган Мектић /СДС/, Министарства цивилних послова Адил Османовић /СДА/ и Министарства комуникација и транспорта Славко Матановић /ДФ/.

За замјеника министра иностраних послова именован је Јосип Бркић /ХДЗ БиХ/, а замјеника министра финансија и трезора Мирсад Жуга /СДА/, док су за замјенике министра одбране именовани Борис Јеринић /СДС/ и Емир Суљагић /ДФ/.

Замјеник министра цивилних послова је Ђорђе Миличевић /НДП/, замјеник министра за људска права и избјеглице Предраг Јовић /СДС/, правде Незир Пивић /СДА/, спољне трговине и економских односа Мато Фрањичевић /ХДЗ БиХ/, безбједности Мијо Крешић /ХДЗ БиХ/ и комуникација и транспорта Саша Далипагић /ХДЗ БиХ/.

Овим је завршено конституисање власти на нивоу БиХ, након општих избора одржаних 12. октобра прошле године.

ЗВИЗДИЋ: ПРВИ ЗАДАТАК ИЗРАДА СОЦИО-ЕКОНОМСКЕ РЕФОРМСКЕ АГЕНДЕ

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је да ће први задатак Савјета министара бити израда социо-економске реформске агенде и пратеће активности као што су програм рада, буџет институција БиХ, припрема за реализацију обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању и почетак рада на дефинисању ефикаснијег механизма координације.

Звиздић је изјавио новинарима након што је Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ потврдио именовање министара, замјеника министара и замјеника предсједавајућег Савјета министара БиХ, да ће првих 100 дана рада Савјета министара у новом сазиву бити везано за утврђивање програма његовог рада и реализацију свих програмских циљева и активности које је навео у експозеу, односно иницирање тих активности.

ИВАНИЋ: НОВИ САВЈЕТ МИНИСТАРА ДА НАСТАВИ ПОЗИТИВНЕ ТОКОВЕ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да нови Савјет министара треба да настави позитивне токове који су почели усвајањем Заједничке изјаве о провођењу реформи на европском путу.

- Драго ми је да је данашњом сједницом Представничког дома парламента БиХ завршен процес формирања Савјета министара, који треба да настави позитивне токове, а то значи да се придржава изјаве о провођењу реформи на европском путу, да направи програм реформи и да крене са озбиљним промјенама, рекао је Иванић новинарима.

Према његовим ријечима, Савјет министара заједно са ентитетским владама треба да направи економски програм.