latinica  ћирилица
31/03/2015 |  15:25 | Аутор: СРНА

Кошарац: Бићемо снажна опозиција нелегалном Савјету министара

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац рекао је Срни да ће СНСД бити снажна и бескомпромисна опозиција нелегалном Савјету министара БиХ, који би требало да буде изабран данас.

"Вишемјесечни политички циркус у режији Бакира Изетбеговића и Жељка Комшића, уз подршку Младена Босића и дијела међународних званичника, данас ће бити окончан уз очигледно и вишеструко кршење закона. Ово ће бити нелегално именовани Савјет министара и ми ћемо се према њему понашати у складу с том чињеницом", поручио је Кошарац.

Он је изразио бојазан да ће СДА и ДФ у наредном периоду покушати да искористе слабост и подаништво коалиционих партнера из Републике Српске како би, под плаштом наводних европских реформи, покушали да наставе процес преноса надлежности са ентитетског и кантоналног нивоа на ниво БиХ.

"СДС, ПДП и НДП најслабије су карике у коалицији која ће чинити власт у заједничким институцијама, што ће Бакир Изетбеговић и Жељко Комшић свакако покушати да искористе. Јавност у Републици Српској треба да зна да је Денис Звиздић у свом експозеу најавио формирање 11 нових институција на нивоу БиХ, укључујући и министарство пољопривреде и руралног развоја, које се у том експозеу експлицитно помиње", навео је Кошарац.

Он је упозорио да ће Изетбеговић и Комшић покушати да проведу насиље над дејтонским Уставом и у областима привреде, енергетике, саобраћаја, банкарства, екологије, образовања, културе и спорта, у којима БиХ нема надлежности.

"Звиздић је најавио и усвајање 10 нових закона и доношење 15 нових планова и стратегија које немају никаквог упоришта у Уставу БиХ. То су задаци које ће Младен Босић, Младен Иванић и Драган Чавић морати да проведу, уколико желе да сачувају фотеље које су добили у заједничким институцијама", рекао је Кошарац.

Он је нагласио да ће наредни период бити период озбиљне политичке борбе за очување дејтонског Устава, као и надлежности и интереса Републике Српске.

"СДС, ПДП и НДП најављују да ће из Сарајева, заједно са Изетбеговићем и Комшићем, напасти институције Републике Српске. СНСД има одговор на такву политику и знаће да заштити Републику Српску онако како је то чинио у протеклих осам година", закључио је Кошарац.