latinica  ћирилица
31/03/2015 |  14:18 | Аутор: СРНА

Истанбул: Отмичари мртви, тужилац рањен (ВИДЕО)

Турске снаге безбједности окончале су вечерас талачку кризу упадом у зграду суда у Истанбулу у којој су љевичари држали као таоца тужиоца Мехмета Селима Кираза.

Локални медији јавили су да су сви отмичари убијени, а да је тужилац рањен, преноси вечерас "Раша тудеј".

Раније је на веб сајту љевичарске групе, која је повезана са организацијом "Револуционарна народноослободилачка странка-фронт", која је организовала отмицу, објављено да су три отмичара убијена, а да је тужилац рањен.

Информација на веб сајту појавила се убрзо пошто се чула пуцњава и експлозија из зграде суда, након чега су на лице мјеста дошла кола хитне помоћи, пренио је Ројтерс.

Турски лист "Џумхуријет" објавио је да су снаге безбједности упале у зграду.

Ултраљевичарска група "Револуционарна народноослободилачка странка-фронт" раније је објавила фотографију тужиоца Мехмета Селима Кираза са пиштољем упереним у главу, уз пријетњу да ће га убити уколико се не испуне њихови захтјеви.

Тужилац Мехмет Селим Кираз води истрагу о прошлогодишњој смрти тинејџера Беркина Елвана, који је претходно био рањен током антивладиних протеста.

Љевичари су тражили да полицајац кога сматрају одговорним јавно призна убиство Елвана, да се свим умијешаним полицајцима суди пред "народним судовима" и да се одбаце оптужнице против учесника демонстрација за настрадалог младића.

Беркин Елван је преминуо 11. марта, 2014.године, 269 дана након што је пао у кому када га је погодио сузавац који је испалила полиција током антивладиних протеста 2013. године. Младић није учествовао у демонстрацијама, већ је само изашао до продавнице како би купио хљеб. Имао је 15 година.