latinica  ћирилица
31/03/2015 |  14:13 | Аутор: Глас Српске

Ратна држављанства подијељена прије рата

Провјером 102 лица афроазијског поријекла која су добила држављанства БиХ установљено је да су 1992. године њих 94 држављанства добили по основу учешћа у рату, иако рат није био ни почео.

Откривено је то у информацији коју је тајна бошњачка служба, Агенција за истраге и документацију , вршећи провјере лица за која постоје индиције да су у вези с терористичком организацијом "Ал-Каида", у јануару 2002. године упутила Савјету министара БиХ и Координационом тиму за борбу против тероризма под ознаком "службена тајна, строго повјерљиво". Овај документ је међу хиљадама других бивши потпредсједник ФБиХ Мирсад Кебо доставио Тужилаштву БиХ уз пријаву против предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ и ратног начелника ЦСБ Зеница Шефика Џаферовића и бившег команданта Трећег корпуса Армије РБиХ Сакиба Махмуљина. Иако су у информацији АИД-а наведена имена оних који су то омогућили, а међу којима је и посланик СДА у Парламенту БиХ и ратни начелник тешањске полиције Шемсудин Мехмедовић, нико од њих до данас није процесуиран.

- Највише пропуста при томе начинило је Министарство унутрашњих послова РБиХ. У случају провјере 102 лица испоставило се да су њих 94 добила држављанство 1992. године по основу учешћа у рату, иако рат није био ни почео. Достављамо вам податке о 741 лицу поријеклом из 33 земље и о 90 лица која су вршила промјену неког од идентификационих података – пише у тој информацији, коју је потписао директор АИД-а Мунир Алибабић.

У информацији пише и да се приликом незаконитог давања држављанства упис у матичне књиге рођених вршио по основу рјешења ЦСБ Сарајево, Зеница, Добој и Тузла. ...