latinica  ћирилица
31/03/2015 |  13:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Ирачке снаге заузеле сједиште владе у Тикриту

Ирачке снаге заузеле су сједиште владе у Тикриту, главном граду провинције Салахедин, које се налазило под контролом џихадистичке групе Исламска држава, саопштили су ирачки званичници.

Ово је најзначајније напредовање у борби за Тикрит, откако су владине снаге 2. марта почеле операцију да поново освоје тај град, највећу откако је ИС у офанизиви прошлог јуна заузела велике дијелове Ирака, пренио је АФП.

"Ирачке снаге очистиле су владин комплекс у Тикриту. Владине зграде су под нашом контролом од прошле ноћи", рекао је генерал ирачке војске који је инсистирао на анонимности.

У борбама су учествовале јединице Народне мобилизације, у којима доминирају припадници шиитских милиција које подржава Иран, рекао је портпарол ирачке бригаде Бадр.

Шиитске милиције су претходно саопштиле да заустављају операције у Тикриту због ваздушних напада коалиционих снага предвођених САД на том подручју. Напади коалиционих снага који су почели прошле сриједе, разљутили су припаднике шиитских милиција, који су оптужили Вашингтон да покушава да им отме побједу.

Коалиција је саопштила да је извела три ваздушна удара на подручју у Тикрита од недјеље до понедјељка, навела је француска агенција.