latinica  ћирилица
31/03/2015 |  13:14 | Аутор: СРНА

Опасна оштећења обновљеног савског насипа

Реконструисани савски насип код Бијељине оштећен је у марту због кретања возила под тешким теретом косином насипа, упозорио је данас надлежни у Водама Српске, Мирослав Чвргић.
Оштећен савски насип - Фото: СРНА
Оштећен савски насипФото: СРНА

Чвргић је новинарима показао оштећења у подножју насипа у виду колотрага дугог око 600 метара, који се завршава у оближњој шуми на подручју села Бродац и Балатун. Према његовим ријечима, оштећења су примијећена 24. марта, а претпоставља се да су направљена кретањем трактора са приколицом.

- У направљеним удубљењима скупља се вода која влажи насип и угрожава његову стабилност на дужи период - истакао је Чвргић.

Он је подсјетио да је саобраћај дуж насипа забрањен, као и неовлашћено кретање прилазним путевима до водопривредних објеката који штите Семберију од поплава.

- У посљедње вријеме уочено је много незаконитости на водном земљишту и на заштитиним водопривредним објектима, од нелегалне експлоатације шљунка и одлагања смећа у водотоцима и на насипима, саобраћаја дуж насипа и његових косина, уклањања рампи и ознака, чак и цијелих дијелова насипа, а имали смо и случајеве неовлаштеног руковања уставама - рекао је Чвргић.

Према његовим ријечима, Воде Српске ће због тога појачати надзор над хидротехничким објектима, нарочито на објектима одбране од поплава у Бијељини, а против несавјесних грађана који угрожавају безбједност свих биће поднесене кривичне пријаве.

Начелник Одјељења за правне послове у Водама Српске Слободан Мариловић подсјетио је да су насипи у Семберији обновљени уз огромна улагања Владе РС и напоре надлежних да се водопривредни објекти редовно одржавају, као и да се граде нови и реконструишу објекти који су оштећени од великих вода и поплава.

- Очекујемо од органа контроле и других надлежних у Српској да, свако у свом домену, спријече оштећења објеката који-нас све штите од катастрофа - рекао је Мариловић.

Према његовим ријечима, Воде Српске ће поново поставити рампе и обавјештења којима се штити савски насип од оштећења. Он је позвао грађане да и сами чувају водопривредне објекте и да спријече њихово угрожавање.