latinica  ћирилица
31/03/2015 |  12:45 | Аутор: РТРС

Кад оружје завлада: Сиријска дјевојчица- предаја фоторепортеру

Протеклих дана велики број људи је на друштвеним мрежама објавио фотографију четворогодишње дјевојчице из Сирије, која је пред фоторепортером подигла руке у знак предаје.

У дјевојчициним очима превладавао је страх, а она је подигла руке у знак предаје, мислећи да је објектив фотоапарата оружје. Овај моменат забиљежио је фотограф Осман Сагирли, чија слика заиста говори више од хиљаду ријечи. Један поглед на њу одаје све ужасе рата који изједа Сирију.

Турски фоторепортер Осман Сагирли, који данас ради у Танзанији, забиљежио је ову фотографију прошлог децембра у избјегличком кампу Атамех у Сирији. На њој се не налази дјечак, како су многи у први мах помислили, већ четворогодишња дјевојчица по имену Худеа.

Она је са мајком, братом и сестром путовала скоро 150 километара, од свог дома у мјесту Хама, до овог избјегличког кампа који се налази на само 10 километара од границе са Турском.

- Користио сам велики објектив, који је она помијешала са оружјем и инстинктивно подигла руке. Истог секунда пошто сам је фотографисао, схватио сам да је преплашена. Дјеца се обично смију или једноставно побјегну од камере. Она...она је била скамењена. На њеном лицу видјела се сва невиност дјетета и сав ужас тог бесмисленог рата - рекао је Сагирли у кратком интервјуу за Би-Би-Си.

Фотографија је првобитно објављена у турским новинама, али је тек недавно, путем друштвених мрежа доспјела у жижу јавности.