latinica  ћирилица
31/03/2015 |  11:45 | Аутор: СРНА

Лукач: Успјешно реализовани циљеви за 2014. годину (ВИДЕО)

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач оцијенио је да је ресорно министарство у 2014. години успјешно реализовало своју мисију заштите безбједности Републике Српске и њених грађана.
Лукач и Васић на конференцији за новинаре - Фото: СРНА
Лукач и Васић на конференцији за новинареФото: СРНА

Представљајући на конференцији за новинаре у Бањалуци Извјештај о раду МУП Републике Српске за 2014. годину, Лукач је истакао да су успјешно реализовани постављени циљеви у свим сегментима дјеловања.

Лукач је рекао да је број кривичних дјела општег криминалитета смањен за 7,8 одсто, а истиче се смањење броја имовинских кривичних дјела за 10,5 одсто и задржавање високог коефицијента расвијетљености кривичних дјела против живота и тијела - 97,2 одсто.

Министар каже да је борба против организованог криминалитета у прошлој години реализована кроз 51 оперативну акцију, којом је обухваћено 27 криминалних група са различитим степеном организованости и повезаности са иностранством.

- Откривено је 550 кривичних дјела привредног криминалитета, са процијењеном проузрокованом материјалном штетом више од 28 милиона КМ. У области борбе против корупције биљежи се повећање броја откривених кривичних дјела за више од 20 одсто - истакао је Лукач.

Он је рекао да је у 2014. години трајно одузета имовина у вриједности вишој од 14 милиона КМ, урађена је 81 финансијска истрага, а адекватно су третиране противтеростичке пријетње и пријетње од сајбер криминалитета. Навео је да је одржано повољно стање јавног реда и мира, јер је за 16,4 одсто смањено нарушавање јавног реда и мира у односу на претходну годину.

Према његовим ријечима, нарочито ефикасно дјеловање је остварено током грађанских демонстрација и нарушавања јавног реда и мира у већем обиму у ФБиХ у фебруару 2014. године, као и на заштити и спасавању људи и имовине за вријеме ванредне ситуације проузроковане поплавама у Српској у априлу и мају, те приликом одржавања октобарских избора.

Он је навео да је 2014. године на путевима Републике Српске смртно страдало 131 лице, што представља смањење за 22 лица у односу на претходну годину. Лукач је рекао да су континуирано извршавани управни послови који се односе на статусе грађана, а увођењем СМС сервиса је омогућена боља информисаност грађана о процесуирању њихових захтјева.

- Грађанима је стављена на располагање и апликација за пријаву корупције и других неправилности у раду органа управе -истакао је министар.

Он је додао да су континуирано реализоване и бројне друге активности на унапређењу и хармонизацији прописа и стратешког оквира, информисању и јачању сарадње на унутрашњем и међународном плану, материјално-техничком опремању, као и санација поплављених објеката, набавка возила, униформе и опреме, технолошко осавремењавање и подизање компетенција припадника МУП Српске.

Директор Полиције Српске Гојко Васић оцијенио је да је у 2014. години било доста добро стање безбједности у Српској, јер је број извршених кривичних дјела најнижи у протеклих 10 година. Он је рекао да је степен расвијетљености кривичних дјела у прошлој години висок, да по непознатом извршиоцу износи више од 50 одсто, а уз расвјетљавање кривичних дјела по познатом извршиоцу тај проценат је око 70 одсто.

Васић је рекао да је у току 2014. године расвијетљено и око 670 кривичних дјела општег криминалитета из претходних година, док су крађе возила, разбојништва и тешке крађе са великим материјалним посљедицама у далеко нижој стопи у односу на окружење.

- Република Српска и даље у региону има мање од 10 крађа возила на 100.000 становника, тако да су прошле године пријављене 143 крађе возила, а више од половине ових крађа је расвијетљено - каже Васић.

Напомиње да је прошле године евединтирано 108 разбојништава, што је мање у односу на окружење, док је укупна штета причињена од разбојништава 560.000 КМ.

Васић наводи да је у прошлој години повећан број убистава и убистава у покушају, додајући су два убиства из овог периода расвијетљена у наредном периоду.

Он је рекао да 2014. годину карактерише ниска стопа кривичних дјела против полног интегритета, наводећи да је од укупно 47 ријешено девет случајева силовања, док је евидентирано 427 кривичних дјела насиља у породици.