latinica  ћирилица
31/03/2015 |  11:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Алианц ће за несрећу Џерманвингса платити 300 милиона долара

Њемачка осигуравајућа кућа Алијанц (Allianz) процјењује да ће конзорцијум осигуравача платити 300 милиона долара одштете на име потраживања и трошкова проистеклих из несреће авиона Џерманвингса у француским Алпима прошле недјеље, наводе извори из индустрије осигурања.

Ово је само оријентациона цифра за групу од преко 30 осигуравача који ће подијелити финансијски терет овог несрећног случаја, за који се вјерује да га је намјерно изазвао копилот, преноси агенција Ројтерс.

Прелиминарна процјена чини око 20 одсто од укупно 1,5 милијарди долара вриједних премија на глобалном тржишту за осигурање авио-компанија. У процјену је укључен и губитак летјелице, који износи око 6,5 милијарди долара, напори за опоравак авио-компаније, правни трошкови и обештећење породица погинулих путника.

Процјене губитака које дају осигуравачи обично су конзервативне, будући да узимају у обзир све потенцијалне трошкове на основу доступних информација и ранијег искуства.

"Прерано је за коначне податке, тако да та цифра може порасти или пасти", изјавио је један неименовани извор упознат са ситуацијом, и додао да осигуравачи имају законску обавезу да изнесу процјене.

"То је одлука Алианца, јер је та кућа водећи осигуравач", изјавила је једна особа, алудирајући на одштету у висини од 300 милиона долара.

Највећи дио тих средстава ће отићи на обештећење породица 144 страдалих путника, јавља Ројтерс, уз оцјену да осигуравајуће куће обично настоје да постигну нагодбу и тако избјегну суд.