latinica  ћирилица
31/03/2015 |  08:46 | Аутор: СРНА

"Руски козаци" сутра у дворани "Борик"

Обиљежавање Дана града Бањалука почеће сутра, наступом државног ансамбла "Руски козаци" у Спортској дворани "Борик"
Руски козачки ансамбл - Фото: Novosti.rs
Руски козачки ансамблФото: Novosti.rs

Замјеник директора Спортске дворане "Борик" Јовица Кесеровић рекао је да наступ, чији је почетак планиран за 20.00 часова, организује Удружење "Српско-руска веза" из Сремских Карловаца.

"Технички организатор наступа је Културни центар Бански двор, уз покровитељство града Бањалука", рекао је Кесеровић и додао да се овај догађај налази и у званичном програму обиљежавања Дана града.

Ансамбл "Руски козаци" носилац је многобројних државних награда и свјетских признања.

Носилац је козачке културе, његује богату духовну, музичку и играчку традицију Козака и насљеђе бројних козачких региона Русије, од ријеке Дона до Сибира.

Обучени у живописне и оригиналне костиме, необичног колорита, играчи фантастичног умијећа на бриљантан начин приказују легендарну храброст и гордост Козака.

Ансамбл је наступао на свим континентима и престижним свјетским музичким и позоришним фестивалима.

На Фестивалу у Единбургу 2001. године одушевили су и енглеску краљицу Елизабету Другу, која их је позвала на пријем у част свог јубилеја.

Руководилац ансамбла је кореограф Леонид Милованов, један од опуномоћених лица предсједника Руске федерације Владимира Путина.

Звањем "Народног умјетника Русије" наградио га је 2010. године бивши руски предсједник Дмитриј Медведев.

Дан града Бањалука обиљежава се 22. априла, на дан када је град ослобођен од фашизма у Другом свјетском рату. Поводом Дана града током цијелог  априла организују се разне културне и спортске манифестације.