latinica  ћирилица
21/03/2015 |  08:56 | Аутор: klix.ba

Најбољи лијек против депресије

Најновије британско истраживање открива позитиван ефекат зеленила на наше ментално здравље. Научници тврде да када нас море црне мисли, зелене крошње дрвећа пружају утјеху и олакшање.

Студија објављена у часопису Landscape and Urban Planning показује да становници Лондона који живе у улици са дрворедом конзумирају много мање антидепресива у поређењу са онима који су окружени хладним бетоном.

- Већ је доказано да присуство зелених површина позитивно утиче на наше расположење. Самим тим је логично да имају ефекта и на употребу антидепресива, изјавио је др. Филип Роуд.

Близина неке зелене површине, било да је ријеч о шуми, башти, дрвореду или парку, представља значајан извор среће, јер ублажава стрес од градског живота.

Осим тога, улице са гушћим зеленилом су пријатније за живот, подстичу на бављење физичком активношћу и јачају осјећај заједништва.

Такође, боравак у шуми изузетно добро утиче на наше здравље. Наиме, у шуми удишемо изузетно здраве материје које испушта дрвеће, боравак у оваквом окружењу снижава притисак и поправља расположење.

Вријеме проведено у шуми помаже вам и да се фокусирате на оно што желите, а пацијенти се брже опорављају након операција ако имају поглед на зелену површину.