latinica  ћирилица
17/03/2015 |  13:10 | Аутор: vecernjenovosti

Побиједите грип за 24 часа

Постоји неколико ефикасних начина да се симптоми грипа ублаже у року од 24 часа и спријечи развој болести.

Прехладе и вируси у ово доба године узимају највише маха. Све је мање оних који имају "луксуз" да одлеже чим уоче прве знаке слабости и обавезе стави у друг план, али постоји неколико ефикасних начина да се симптоми грипа ублаже у року од 24 часа и спријечи развој болести.

Окрепљујући сан
У "мјесецима вируса" спавајте што дуже, јер ће имунитет бити јачи, најмање осам сати у континуитету и дуже ако је потребно. Увече лезите раније и устаћете одморни.

Обавезан доручак
Први оброк је врло важан и мора да буде обилан и здрав. Житарице, мед, млијечни производи, воће и поврће даће вам снагу и ојачати одбрану организма.

Топла купка
Чим осјетите "језу у костима", лезите у топлу купку или се истуширајте врућом водом. Довољно је да стопала потопите у што топлију воду и држите док не осјетите да се тијелом шири пријатна топлота.

Инхалирање
Први симптоми грипа су запушен нос или цурење, па би требало одмах да се инхалирате. Удишите врелу пару чаја од нане, камилице или босиљка.

Изађите на ваздух
Кратка шетња ће помоћи да се опустите и освјежите.

Појачани оброци
Док се имунитет бори с вирусима, заборавите на оскудне оброке и дијете. Помозите му тако што ћете да повећате унос намирница богатим протеинима, минералима и витаминима.

Чајеви и витамини
Умјесто треће и четврте кафе, попијте чај од камилице, који ће да спријечи таложење слузи у грлу и плућима. Узмите таблету витамина Ц.

Љуто, бијели лук и чашица ракије
Увече можете да попијете једну "домаћу", која ће дезинфиковати грло, загријати тијело и убрзати циркулацију. Једите рен, љуту паприку и наравно бијели лук, који је одличан борац против бацила.